Отказват преглед на бебе с ковид. Какво е редно да се направи?

Баща на петмесечно бебе от Казанлък се жалва от отказа на педиатри в града да прегледат дъщеря му, която е с доказан от антигенен тест COVID-19. Притесненият мъж поиска съвети и помощ от мрежата, получавайки подкрепа от родители, преминали през този ад месеци по-рано. Информация по темата трудно откриваме в интернет, но се оказва, че протоколът за действия в тези случаи не е по-различен от подхода към възрастните пациенти.

Как се действа в такава ситуация и какво е необходимо да знаем при доказан ковид на пеленачета? Първото нещо, което трябва да се направи, е да се потърси общопрактикуващия лекар, който да прецени дали бебето ще остане на домашно лечение или ще постъпи в болница. При влошаване на състоянието му пък може да се подаде сигнал на спешния телефон 112, поясниха от РЗИ – Стара Загора. Екипите на Спешна помощ реагират на тези повиквания.

Важно е да не се изпада в паника, а да се действа спокойно и без излишно напрежение, за да се помогне на пациента по най-бързия и добър за него начин. На обявените телефони може да получите и още съвети, по-полезни от тези в мрежата, за първите стъпки във всяка една конкретна ситуация.

За повече информация и консултации във връзка с коронавирус COVID-19 може да се свържете с РЗИ – Стара Загора на тел .: 0882553564 и 042/602468.

Полезно и за родителите на деца в детските градини и училищата при доказан случай на ковид :

Какво трябва да знаят родителите на деца, посещаващи детски заведения и училища в условията на COVID-19

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram