Освен Паничерево могат да бъдат блокирани и други огнища

Възможно е и други населени места да бъдат изолирани заради К19 като гурковското село Паничерево, заяви главния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който днес посети блокираните близо 1 500 жители.

Според него вероятно е и други селища, квартали или махали в страната могат да бъдат обявени за огнища. Критерият не е наличие на носители на вируса, а грубото погазване на мерките за противодействие на К19.

Нови 80 човека са тествани за COVID-19 днес в селото край Гурково, утре се очаква да излязат резултатите. От близо 1 500 живеещи там, блокирани вчера вечерта от жандармерия и полиция, с положителна проба са шестима, тествани тази нощ. Основно хората са изследвани с PCR-тестове. Използвани са и от бързите тестове, които дари Делян Пеевски, но на тяхната достоверност не може да се разчита, заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

На практика тестовете-дарение се оказват безполезни, изследванията с PCR ще продължат и по време на празниците, тъй като към блокираното население се очаква да се присъедини и група местни, завръщащи се от Великобритания.

Паничерево бе изолирано заради контактен мъж, избягал от старозагорска болница по време на тестване и прибрал се у дома с такси.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram