Община Казанлък е виновна и дължи петцифрена сума за обезщетение на пострадал работник, според Старозагорския окръжен съд

Община Казанлък е била осъдена да плати 65 240 лева обезщетение на свой работник, пострадал тежко при трудова злополука. Решението №260009 е на Старозагорския окръжен съд и е от 13 август м.г.

Става въпрос за инцидента от 21 ноември 2017 г., когато двама работници на Общинско предприятие „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“ получиха множество травми и бяха с опасност за живота след падане от вишка, докато „раздвижвали“ рогатки за монтаж на лампи на уличното осветление. Произшествието стана в самия център на Казанлък около 15 часа.

Първоначално след драмата от Община Казанлък бе съобщено, че работниците са обследвали и почиствали клоните на дърветата в непосредствена близост до уличното осветление по булевард “23-ти пехотен Шипченски полк”, до Лъвовата чешма.

В хода на разследването станало ясно, че 39-годишният С. М. и 37-годишният М. С. работел по трудов договор в Общинско предприятие „Комунална дейност и поддържане на инфраструктурата“ на длъжност „работник, озеленяване“. В съдебния акт по гражданското делото, заведено от С.М., пише, че на ищеца основните задължения по длъжностна характеристика били да извършва работа по озеленяването, засажда фиданки и декоративни храсти, изрязва и почиства храсти, подравнява, окопава, полива и оформя лехи, сади цветя и тревно семе, обрязва жив плет и тревни бордюри на територията на гр. Казанлък.

В деня на злополуката пострадалият С.М. е извършвали оглед и раздвижване на рогатки на лампите за монтаж на нови осветителни тела на уличното осветление на булеварда, дейност, за която не е бил квалифициран. За конкретната работа използвал чук и гаечен ключ. При свалянето на коша на вишката в долно положение при височина около 1,80 м., вследствие на техническа повреда, кошът се обърнал с дъното нагоре и пострадалият и колегата му паднали на уличното платно.

С.М. получил множество увреждания: черепно-мозъчна травма и фрактура на горни крайници. При извършването на възложената работа, пострадалият С.М. не е използвал предпазни средства – колан и каска при работата си в момента на инцидента. Последният периодичен инструктаж на пострадалия бил проведен на 03.01.2017 г., установили разследващите органи.

След инцидента на 21.11.2017 г. пострадалият  постъпил по спешност в Клиника по неврохирургия към УМБАЛ „проф. Д-р Ст.Киркович“ –  Ст. Загора с контузионен оток във фронтална и лицева област, периорбитален хематом вдясно шия, фрактури на черепа – линейна фрактура на фронталната кост вдясно, както и в орбиталната и част-двустранно; фрактура на предната стена на десен максиларен синус; фрактура на предна и латерална стена на ляв максиларен синус; полифрагментна фрактура на дясна зигоматична кост; фрактури в лакътните стави на двете ръце.

Две седмици преди инцидента вишката е преминала технически преглед и е било установено, че е годна за работа.

Според съдебното решение Община Казанлък е осъдена да заплати от бюджета си 63 000 лева на С.М. за неимуществени вреди и още 2 240 лева – за имуществени.

Решение №260009 на Старозагорския окръжен съд от 13 август м.г. е можело да бъде обжалвано пред ВКС с касационна жалба при условията на чл. 280, ал.1 ГПК, в едномесечен срок от връчването му на страните.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram