Общината дава половин милион лева за 200-квадратов пластмасов макет на Севтополис

Обществена поръчка за доставка и монтиране на макет на античния тракийски град Севтополис, лежащ на дъното на язовир Копринка, обяви Община Казанлък. Той ще се изпълни в рамките на проекта за туристически комплекс „Светът на траките“, разработван по Оперативна програма „Региони в растеж“ в землището на град Шипка.

Допустимите материали за изработка на макета са ПВЦ, полиестерни смоли, стъклопласти, пластифициран бетон, естествен камък, керамика. Той трябва да е устойчив на атмосферно влияние и да издържа температурен диапазон от -40 до +50 градуса по Целзий.

Макетът няма да е защитен посредством навес или друго защитно покритие. Минималният му  гаранционен срок следва да е до 10 години. Общата площ, на която ще се разположи е 200 кв.м. 

Той трябва да включва възстановка на североизточната част на града, където се е намирал вътрешния град и дворецът. Неговите граници са крепостната стена на север и изток и двете главни улици, които водят към агората (градският площад), на запад и юг. В тази част на Севтополис се е намирал вътрешният град (цитаделата), царската резиденция и редица квартали. Целият град е заемал площ от около 50 дка.

Макетът на античния тракийски град Севтополис следва да е авторска интерпретация по намерените археологически артефакти и натрупаното научно познание в сферата на тракийската култура и архитектура.

Срокът за изпълнение на макетите на културните ценности не може да е по-дълъг от 10 месеца. 

Прогнозната стойност на обществената поръчка за изработването им е 420 000 лв. без ДДС и съответно 504 000лв. с ДДС. Офертите могат да се подават до 11 август.

Десант нет 

Разкритият тракийски град Севтополис преди повече от 70 години, днес лежащ на дъното на язовир Копринка
На схемата обхватът на макета е очертан с червена линия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram