Обмислят вечерен час и тотална забрана за напускане на домовете

След като снощи в болницата в Благоевград почина 74-годишна жена лекувана от COVID-19, тази сутрин битката с болестта загуби и 51-годишната й дъщеря.

Двете са постъпили за лечение в инфекциозното отделение на лечебното заведение, но след влошаване, са интубирани и преместени в реанимация.

За майката се знае, че е била с белодробно заболяване и хипертония. Все още няма допълнителна информация за придружаващи заболявания при дъщерята.

Тази сутрин от Националния оперативен щаб съобщиха за 7 нови случая на заразени в страната. Така общият брой на положителните проби у нас достигна 338.

Ако тенденцията на увеличаване се запази, експертите ще предложат налагането на още по-строги мерки в страната. Сред тях – вечерен час и тотална забрана за напускане на домовете, съобщи БНТ.

Излекуваните пациенти са 11 .Към 21 часа: 7 починали, 331 заразени

Новите случаи на заболяването са установени в Пловдив (3 случая), Варна (1 случай), Кърджали (1 случай), Смолян (1 случай), Сливен (1 случай).

Пикът на заболяванията – по Великден

 „Оперативният щаб имаме едно мнение, че третата третина на април ще бъде пикът – по и след Великден. Зависи от мерките и това как народът ги спазва“, заяви пред Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, член на националния оперативен щаб.

По думите му хората в момента хората трябва да излизат само за храна и лекарства.

Той е категоричен, че диагностицираните с коронавирус трябва да си останат четири седмици вкъщи.

„Три са основните неща, които трябва да направим относно диагностиката. Първото е да не допуснем болен лекар да заразява пациентите. Медицинските кадри трябва да са здрави. Трябва да се ползват маските и облеклата. Всеки пациент, влизайки в приемното или спешното отделение, както и в линейката, трябва да си мисли, че потенциално е заразен с коронавирус“, заяви Кантарджиев.

Директорът на Националния център по заразни болести е категоричен, че всички хора с тежки двойни бронхопневмонии трябва да бъдат изследвани.

От днес брифингите на Националния оперативен щаб ще бъдат само от 17.00 часа. 

Източници: Оффнюз и Клуб Z

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram