Обгрижиха кораба. Наляха пари в лампи и камери /снимки/

Под лампи и видеонаблюдение поставиха кораба-реплика на тракийска птицеглава гемия, който община Казанлък се опитва да построи вече пет години. Властта огради плавателния си проект, който не случи и тази година да тръгне по вода.

Зад специална телена преграда, осветен от четири лампи и охраняван от две видеокамери очевидно от общината се надяват гемията да презимува на сушата на край бившия плаж. По корпуса обаче са видни с просто око пролуки и висящи кълчища след безуспешното му калафетене.

В този проект на община Казанлък, стартиран през лятото на 2017 г., за изработването на водния съд бяха налети 100 000 лева, а инвестиците към нереализираната идея вече за поредна година явно не секват. Тази година към сметката се прибавя стобор и специално прокарано електричество.

Последно и през август тази година той трябваше да заплава с екипаж от десет курсанти от Висшето военноморско училище във Варна с ръководител капитан III ранг Тодор Коритаров, както бравурно рекламираха от общинската власт. Преди това кръстената на тракийския цар на Севт III гемия трябваше да почне да пори водите на язовира през септември 2019г, а преди това и през лятото на 2018 г., но не станаха ясни причините за поредицата от отлагане на тази не евтина авантюра. Не станаха ясни и причините за ежегодното наливане на средства в дървеното корито.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram