Обгазяване 30 пъти над нормата регистрира казанлъчанин

/Пресс ТВ/ След пожарите, вилняли денонощие край Казанлък, Христо Сулев прави проверка чрез AirBG и установява сериозно завишение на нивата на мръсния въздух в околността. Казанлъчанинът публикува в профила си във Фейсбук резултата от прегледа в платформата за регистриране на запрашаване на въздуха:

„През нощта в Казанлък обгазяването продължава да е 3-4 пъти над нормата, за което няма никаква официална информация! На по-северната станция е 6 пъти над нормата! Като се има предвид, че в летния период стандартните показания са под 10 микрограма на кубик, означава че в момента сме изложени на 30 пъти по-мръсен въздух и някой общински орган най-малкото трябва да каже колко време се предполага, че ще продължава този процес?“.

Платформата АirBG.info дава отговори на въпросите как качеството на въздуха може да се измери и после да се визуализира? Как влияят засиленият трафик и производствата на нашия въздух?
Каква е замърсеността от прах и азотни оксиди в жилищните райони, индустриалните зони, възловите кръстовища в столицата и страната? Отговорите платформата дава чрез изграждане на независима мрежа от над 7500 станции, имерващи нивата на фини прахови частици (ФПЧ) и визуализиране данните.

Пресс ТВ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram