Няма заслужили за почетен гражданин на Казанлък тази година

Няма да бъде присъждано през тази година званието „Почетен гражданин на град Казанлък”, потвърдиха от администрацията на кмета за Пресс ТВ.

Това е прецедент в градската история, коментираха общественици, свидетели на две епохи в развитието на града.

Най-високото отличие за особено големи заслуги към града, общината и държавата във всички области на обществения живот няма на кого да бъде присъдено през 2020 г, тъй като нямало постъпили предложения в общината, отговориха за Пресс Тв от общинския пресцентър.

Според Наредба №27 за символиката на Казанлък за присъждане на званието предложения могат да правят кметът на община Казанлък, общинските съветници или граждани чрез подписка от най-малко от 90 души.

Кметицата Галя Стоянова нямала предвид заслужили и не е предлагала, общинските съветници също не са сметнали за необходимо да предложат присъждане на казанлъчанин със заслуги, тази година няма и подадени колективни предложения, подкрепени с подпис.

Няма да се проведе и традиционното тържествено заседание на общинския съвет в Деня на Казанлък – първият от трите кулминационни дни по време на Празника на розата, уточниха от общината.

Дежурното обяснение са продължаващите мерки след извънредното положение заради К19, макар от 1 юни държавата да разреши отварянето на театри, опери, танцови зали, заведения и други форми на посещение в закрити помещения.

Възрастни общественици от Града на розите изказаха възмущението си пред Пресс ТВ, че нито мерките, нито съмнителната зараза са претекст да се наруши традицията, защото въпреки неадекватните административни решения и въпреки кризата има достатъчно заслужили местни жители, постигнали резултати за града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram