Нов ремонт на кораба. Шеста година не може да заплава

Сериозна офанзива се наблюдава около птицеглавия кораб, престояващ вече шеста година на брега на язовир Копринка. Проектът за реплика на древен тракийски съд, който да кръстосва водите на язовира и да разхожда туристи, така и не бе изпълнен през годините, а поръчителят – община Казанлък, явно е готова да налее още пари и тази година, тъй като корабът се нуждае от ремонт.

Казанлъчани разказват, че при последната буря уплътненията между дъските са изпопадали и вероятно трябва корабът да бъде разглобен, а те поставени отново.

Миналата година от общината обявиха, че 15 август е крайната дата, когато птицеглавият тракийски кораб трябва да бъде пуснат в язовир Копринка. Това потвърди пред местни медии тогава и авторът на проекта Атанас Димитров. Пускането на вода, обаче, не се случи.

Корабът трябваше да е реплика на древноегипетска ладия, а изработването му, което продължава вече шеста година е финансирано от община Казанлък с близо 100 000 лева от местния бюджет към момента. Отделно са даренията от местния бизнес за неслучилия се проект.

Идеята беше водният съд да е атракция и да прави туристически круизи по язовира. През миналата година по информация от национални медии Атанас Димитров е обявил, че през миналия август корабът трябва да заплава с екипаж от десет курсанти от Висшето военноморско училище във Варна с ръководител капитан III ранг Тодор Коритаров. Това също не се случи.

Корабът бе ограден и осветен, камери през цялата минала година пазеха драгоценния кораб от посегателства на хора с печки на твърдо гориво.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram