Нови правила от днес, изграждат КПП-та на областните центрове

Нови противоепидемични мерки, влизат в сила от 00:00 часа на 21.03.2020 г. С тях се преустановява посещението на паркове, градини, спортни и детски площадки на открити и закрити места.

Забранява се хора под 60 години да посещават аптеки и хранителни магазини в периода от 8:30 до 10:30 ч., пише в заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.

Целта на тази мярка е възрастните хора да могат да не се засичат с младите и да бъдат предпазени.

Органите на МВР ще организират ГКПП-та на входно-изходните артерии на областните градове и ще искат основателна причина за придвижването. Придвижването от град в град ще се случва с удостоверение. През контролно-пропусквателните пунктове ще се пропускат преминаването на лица в случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес. Това се удостоверява със служебна бележка от работодателя, медицински документ или документ за самоличност.

Днес са изследвани 129 проби за коронавирус в четирите лаборатории – ВМА, Националната референтна, Стара Загора и Варна.
Положителни резултати има в София – шест в Националния център и 7 във ВМА, както и 4 положителни проби във Варна. И четирите лица са контактни на вече установени пациенти и са от Добрич. Така към картата със заразата се прибавя и 10-тия областен център в България.

Заповедта на министър Ананиев вижте тук: https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/ministrt-na-zdraveopazvaneto-izdade-zapoved-s-koya/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram