Новата-стара мърша за гарваните преди 4 април

„Щом знамена се сбират и гарвани летят, необратим тогаз е този Сблъсък на Крале!“*

Управляващите от ГЕРБ „изпратиха гарвани“* чрез социолозите към електората у нас като  предвидиха крайния резултат от изборите на 4 април тази година. И ако в митологията гарваните са смятани за пророци и вестоносци на лоши новини, то вероятно и в България социолозите могат да бъдат етикирани с тази емблема. 

Благодарение на чувството за самосъхранение на родната социология, което витае и в облаците, а не само в проучванията й, може да се предполага, че “сондажорите“ на обществени нагласи спазиха традицията от последните години и дадоха на управляващата партия преднина или казано малко по-клиширано – писаха им 6-ца за добре свършената работа през изтичащия мандат.

Вероятно добре изпипаният метод с водачество на ГЕРБ в проучванията цели да демотивира българите да гласуват, дори витаят съмнения, че по този начин ще се снижи избирателната активност и ще се втвърди впечатлението, че алтернатива на ГЕРБ в България няма. 

Алтернатива на ГЕРБ е нямало и преди 4 години, когато социолозите са посочили почти същите процентни разлики между системните партии у нас, както правят и сега. Разлика се забелязва само в смяната на играчите след второто място в тренда – новите формации, които се очаква да прекрачат прага на 45-тото Народно събрание.

През 2017 г. година трета партия, според анализаторите, е била коалицията „Обединени патриоти“, а сега, според проучванията, това се очертава да бъде формацията на Слави „Има такъв народ“. ДПС и сега са поставени на 4 позиция, както и преди 48 месеца. Битката между БСП и ГЕРБ отново е изравнена, като разликата и сега варира между 2 и 3 процента.

Зарята на тези избори по всяка вероятност ще бъде в лагера на социалистите, които са единствената алтернатива на сегашното управление, въпреки социологията. „Прочистването“ в БСП и ясните реформи на новия – стар лидер дават сигнали, че партията изглежда сплотена и по-добре подготвена от преди 4 години. Този път в битката социалистите ще могат да разчитат на своя „студен резерв от симпатизанти“. Това са така наречените “срамежливци”, които по една или друга причина са криели своята политическа принадлежност, за да не бъдат преследвани и репресирани, но са тайни привърженици на смяната на модела. По всяка вероятност възходът на левицата няма да бъде реално отразен в социологическите проучвания и до края на предизборната кампания, защото намесата на „гарваните“ пак ще цели да постави крайната дума или да внуши предизвестеност в полза на статуквото. 

Възход действително се очаква от системния играч – ДПС, което ще се бори за третото място с “Има такъв народ” на шоумена Трифонов. Движението за права и свободи през 2017 г. не успя да премине 10-те процента, но сега може би ще го стори, тъй като по всяка вероятност ще си върне гласове от проекта на Лютви Местан, който изпадна в забвение, макар че Дикме и компания клатят кораба, но това по-скоро ще втвърди и обедини феновете на движението под заплахата от просмукването на вътрешния враг в изборните санджаци на Карадайъ-Доган. 

Големите неизвестни са насочени към партията на Слави Трифонов. „Сондажорите“ на общественото мнение й предричат над 10 процента, но на какво се базират техните проучвания не е известно. Партията на шоумена до този момент не е заявила политическа ангажираност и отношение към процесите в страната. Изявите на формацията свършват до статуси във facebook и към този момент не успяват да формират обществени настроения, с които идейно да заслужават правото си на присъствие в следващият парламент. 

Интересно е да се отбележи, че през 2017 година нямаше пандемия, нямаше и протести в продължение на месеци. Тогава нямаше и записи, за които има съмнения за участието на един от големите мъже в държавата. Справки в големите интернет-търсачки могат да докажат, че през 2020 година едни от най-използваните думи са били “оставка”, ”пандемия”, “коронавирус”, “мутри”, „безработица“, „криза“ и прочие в тази стилистика. По всяка вероятност тези думи са функционално непонятни за „гарванския“ елит в България. Важно е той да каже, че въпреки всекидневните скандали, които разтърсват обществото, прогнозите му са за сигурна победа на сегашните управляващи.

За влизане в парламента ще се борят прегърналите се “Изправи се” на Мая Манолова и “Отровното Трио”, мъжка прегръдка последва и от „Воля“ и „НФСБ“, които непосредствено преди 14 февруари обявиха своя поход към българският парламент със собствена коалиция.
 В лигата на партиите с нисък рейтинг се включват “Да България” и “Реформаторите” на Цветанов, които по-всяка вероятност не са заслужили посочване с жезъла на „гарваните“. 

Любопитно е да се знае, че политическото говорене на “Воля” и “Обединени патриоти”, които през 2017 година станаха част от парламента, не се различава много от говоренето на “Има такъв народ” /която на практика не говори, но се наблюдават някои недомлъвки/, “Изправи се”, “Отровното Трио”, “Да България” и “Реформатори за България”. 

Героите са ясни, според социолозите – победителите също, но последната дума я има негово Величество гласоподавателя, който не изключва и това да се самоизненада, въпреки „гарвановите“ внушения за предрешеност на вота на 4 април.

* „Щом знамена се сбират и гарвани летят, необратим тогаз е този Сблъсък на Крале!“ – сентенция от култовия сериал „Game of thrones“

* Гарваните, пак от същия сериал, са пратеници, пренасящи вести

Иван Димов

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram