Не почиствайте с белина и препарати с хлор!

Д-р Георги Желев – преподавател в Тракийски университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина не препоръчва да се почиства с препарати на хлорна основа.

 „За съжаление, това е една от големите грешки, които потребителите правят в домашни условия. Проблемът идва оттам, че хлорът е токсичен газ, той е използван и като бойно отровно вещество през Първата световна война. Хлорът в закрити помещения може да доведе до развитие на асептично възпаление на белия дроб, както и отток на белия дроб, отделно той потиска имунната система. По този начин човек става по-възприемчив към заразяване и заболяването би протекло в много по-тежка клинична картина.

Подовете на помещенията са с пренебрежима епидемиологична роля по отношение на заразяването и почистването с тип препарати Белина по-скоро носи вреда, отколкото полза.

Парогенераторите са подходящи, също дезинфектанти, които са нетоксични като четвъртичните амониеви съединения, има изключително много такива на пазара- потребителят може да се ориентира по етикета, много е важно да се знае за тях, че имат остатъчен ефект.

Дезинфектантите на спиртна основа са най-добрият избор, тъй като този липофилен вирус, в рамките на секунди, се разгражда от спирта. Много е важно какво дезинфекцираме, трябва да насочим вниманието си към дръжки на врати и шкафчета, в обществения транспорт – ръкохватки, химикалите в обществените институции, а най-критичната повърхност в бита са мобилните телефони.

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram