Неизвестни факти от житейския и творчески път на Иван Милев разкриват тази вечер в Музея „Ахинора“

Лекцията „Към създаването и концепцията за развитие на новия филиал на Художествена галерия – Казанлък – Музей „Ахинора“ ще започне в 18:00 ч. тази вечер в Музея „Ахинора“. Той бе открита на 24 май на площада „КИАЦО“ в Казанлък и е първият музей, изцяло посветен на една картина – Иван-Милевата „Ахинора“.

Като част от политиката на екипа на Художествена галерия – Казанлък за прозрачност, лекцията днес ще представи подробна информация за създаването на новата структура и концепцията й за развитие през следващите години.

В рамките на срещата ще се даде възможност на публиката да огледа множеството детайли от тематико-експозиционния план на новото музейно пространство. Директорът на галерията изкуствоведът д-р Пламен Петров ще коментира някои неизвестни до този момент факти от житейския и творчески път на художника Иван Милев.

Ще бъде хвърлен и поглед и върху първата временна изложба, подредена в музей „Ахинора“ – „Оцелелите“ – изложба, която е истинско културно събитие за изложбения живот в страната, не само защото позволява на публиките за първи път да се докоснат до една частна колекция, която в по-голямата си част е непозната за публиките, но и защото интегрална част от нея е единственият живописен портрет излязъл изпод четката на Иван Милев – „Портрет на Анна Каменова“ от 1924 г. Портрет, който век след своето сътворяване гостува за първи път в родния град на художника.

Предстоящата лекция е и възможност за разговор върху феномена „частна колекция“ и способността на произведенията на изкуството да са „пазители“ на множество невидими истории, белязали безвъзвратно развитието ни като общество.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram