На културното министерство му се откъснаха едва 86 хил. лвева за читалището в Шипка

Само една фирма е проявила интерес и е подала в срок документи за участие в обществената поръчка за укрепване на старата сграда на читалището в Шипка – „Цветан Иванов-2007“ ЕООД. Старозагорската фирма предлага на община Казанлък да укрепи сградата срещу 69 885 лева.

Според обявлението за обществената поръчка трябва на два етапа да се случи ремонта на зданието, като на първо време ще бъде заздравен корпусът и ще бъде ремонтиран покривът. На следващ етап и въз основа на допълнително финансиране ще следва да се извършат ремонтни дейности и на интериора, довършителни по фасадата и дограмата.

Средствата за реконструкцията са от Минитерството на културата и са в размер на 86 100 лева.

Сградата на читалище „Светлина-1861“ ще се възстанови и ще се използва само за културна дейност. Това заяви министърът на културата Боил Банов, който преди две години, когато посети Шипка, за да се запознае и потърси решение за спасяване на уникалната читалищна сграда, която се руши и е в окаяно състояние. Тогава министерската визита бе предизвикана от разбунилото се масово възмущение от недопустимото състояние на уникалната сграда. Банов обеща 3 милиона лева, но сега става ясно, че идват само 86 хиляди.

Салонът на рушащата се от повече от 30 години сграда на шипченското читалище е умалено копие на Народния театър с 250 места, с балкони и ложи. Преди време снимки на разрухата в салона на читалищната сграда, публикувани в блога за пътешествия, екскурзии и приключения на семейство Чоторови от София, разбуниха духовете около нея. През 20-те години на миналия век жителите на Шипка събират доброволни дарения за да се построи сградата на читалището им – първият камък е положен през 1931 г. След три години е зрителната зала, няколко години по-късно настоятелството тегли кредит за прожекционен апарат за филми. През 50-те окончателно приключва градежът на сградата и в нея кипи активен културен живот. Сградата е била за ремонт още преди демократичните промени, но с идването им започва хроничното безпаричие, в което читалищата са последна грижа в държавата. Читалищните дейци от „Светлина 1861“ преместват картините и скулптурите от художествената галерия „Христо Песев“, а след това и 31 хиляди тома от библиотеката в сградата на старото училище, защото започва да се наводнява първият етаж. През 1994 г. сградата е окончателно затворена, прозорците са заковани с дъски, за да се ограничи достъпът до нея. Днес щетите върху салона са главно в резултат на безстопанственост, вандализъм и агресията на валежите през близо три десетилетия

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram