Нарушения по време на вота в Казанлък

Десетки сигнали постъпиха към медията ни за нарушения по време на вота в Казанлък. Част от тях са подадени и към РИК в Стара Загора.

Нулево спазване на противоепидемиологичните мерки установи нашият екип пред Секционна избирателна комисия №38 в Казанлък, където гласуват предимно роми. Струпване на голямо количество хора, повечето от тях без маски и отстояние един от друг както пред секцията, така и вътре, и хаос по време на гласуването видя екипът ни. В същата секция повече от 150 гласоподаватели до обяд са вписвани в списъците без ЕГН, само с номера на личната карта. Нарушението е било отразено в протокола, подписан от всички членове на СИК-а.

Анкетьори от социологическата агенция „Тренд“ отново провеждаха екзитпол непосредствено до СИК №56 в нарушение на Изборния кодекс. Разположението на анкетьорите бе очевидно незаобиколимо за всеки, дошъл да гласува. По време на местния вот през 2019 г. въпросната агенция беше позиционирана в забранена близост до СИК, влизащите да упражнят правото си на глас буквално минаваха през анкетьорите. В същата секция представител на партия е съдействал на гласоподавателка, като й е помогнал да отбележи в бюлетината неговата партия. Бюлетината е анулирана след реакции от останалите членове на СИК.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram