Наградиха казанлъшки таланти в инициативата „Отличниците на България“

Шести випуск на успели българчета бяха наградени на специална церемония за Деня на народните будители, като инициативата е на вестник „24 часа“. Сред новите отличници на България са и красивите умове, бивши възпитаници на казанлъшки училища, а понастоящем студенти – талантливият пианист Виктор Владков и талантът на ППМГ Александър Проданов, с многобройни отличия от международните олимпиади

Това е шестият випуск с отличници, в който бяха класирани 14 деца-ученици от цяла България.

През годините “24 часа” отличи общо 179 деца, а 80% от тях избираха висшето образование в елитни университети в чужбина. 2022 г. показва нова тенденция, която е оценка и за качеството на българските университети.

Отличниците са склонни да изберат някой от световните научни центрове като “Кеймбридж”, но само ако получат стипендии. Целта “чужбина” е на път да отстъпи на родното висше образование.

Виктор Владков, който завладя “Карнеги хол”, свири благотворително за студенти сираци. За всеобща изненада реши да учи в Стопанския факултет на СУ “Счетоводство, финанси и дигитални приложения”, при това – на английски език.

За втори път “Отличник на България” стана и златният Александър Проданов.

Той влиза в СУ да учи квантова и космическа теоретична физика с репутацията на един от най-добрите олимпийци – ученици, участвали в националните отбори на България по физика и астрономия и астрофизика.

През това лято бяха последните му олимпиади като ученик – международната по физика, организирана дистанционно от Швейцария, и тази по астрономия и астрофизика, която се проведе в грузинския град Кутаиси през август. И на двете печели златни медали.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram