Много са розовите масиви, твърдят от Асоциацията на розопроизводителите

Проблемите в розопроизводството са резултат от действия в последните няколко години, заяви пред  Дарик председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов.

 По думите му, от една страна, има прекалено много розови градини и предлагането е повече от търсенето, като браншът се е оказал практически неподготвен да изкупи толкова много нова създадена суровина.

  От друга – използването на сортове, различни от казанлъшката маслодайна роза  Дамасцена и Алба, дава високи добиви, но и по-ниско качество на крайния продукт и това също „бута“ цената на суровината надолу.

 Според Николов, решението е намаляване на насажденията и отглеждане единствено на висококачествени маслодайни сортове. Към момента, по думите му, между 10 и 20% от масивите с рози са с примесени сортове.

Председателят на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България Христо Николов прогнозира, че в края на тази кампания по розобер, финансов резултат, близък до нулата, ще е успешен, но ще има и такива стопани на розови масиви, които няма да могат да стартират следващ сезон.

Изявлението на Николов идва ден, след като  розопроизводители от Казанлъшко запознаха лидера на БСП и народен представител Корнелия Нинова с дефектите в приетия преди 4 месеца Закон за розата.

40 хиляди декара са по последни данни масивите с маслодайни рози у нас от различни сортове.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram