Министър Стоянов: Извършваме служебна проверка за възникналия на полигон „Тюлбето“ пожар

Изследваме абсолютно всички възможни варианти по отношение на техниката на Военновъздушните сили. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов по време на тържествените чествания по повод 145-ата годишнина от Шипченската епопея, които се състояха днес пред Паметника на свободата на връх Шипка. 

По думите му е говорено с Полша за ремонт на авиационни двигатели за изтребители МиГ-29 и скоро той ще се срещне с министъра на отбраната на Полша. „Влезли сме във връзка с израелски фирми, с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29, и сега основната ни цел е насочена към Полша“, коментира Стоянов. Той обясни, че се работи и по друга платформа, която да замести този изтребител, и напомни, че наложените ограничения не позволяват ремонта на тази техника в Русия. „Изпратил съм писма до четири държави, получих отговор от Швеция и Франция, очаквам отговор от САЩ и Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, в който Военновъздушните сили няма да имат реални възможности да изпълняват задачите си“, отбеляза Димитър Стоянов. На журналистически въпрос той отговори, че се разглежда като възможна платформа и F-16, както и абсолютно всички възможности, които нашите съюзници могат да ни предоставят. Според него решаващо се оказва времето, защото е загубено много време. 

Министър Стоянов заяви, че на територията на България не е ремонтирана украинска техника. Той посочи, че има сключено рамково споразумение и при осъществени такива дейности, населението ще бъде своевеременно информирно. 

Относно финасирането на българската армия, Димитър Стоянов заяви, че финансите никога няма да стигат и винаги има необходимост от повече. „Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени два процента, това е моята цел, надявам се да я постигна и тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, на ремонта на наличната техника, така че нашите военнослужещи да не усещат тази огромна технологична пропаст, която има между нас и нашите съюзници“, заяви Стоянов.  

Стоянов коментира и изменението в заповедта, която засяга употребата на наркотици и алкохол. „Провокиран бях от случая преди няколко седмици, когато шофьор, употреби наркотици, катастрофира и причини две жертви. Не искам българската армия да е тази, която ще постъпи по този начин“, обясни той и подчерта, че измененията в заповедта имат превантивен характер. Той посочи, че такава заповед има от 2010 г., сега тя е актуализирана и е включена употребата на наркотици, което, според министъра, е адекватно на действителността. 

Относно пожара, който възникна преди дни на военния полигон „Тюлбето“ в Казанлък, министърът отбеляза, че в момента се извършва служебна проверка. По думите му военнослужещите са извършвали своите задължение, а именно обезвреждане на невзривени боеприпаси, които няма как да бъдат съхранявани. „Лично аз не съм за наказанията“, отговори той на въпроса дали такива ще има. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram