Медиците от ДКЦ в Казанлък чакат отговори от местната власт за изземването на двата им етажа

Информацията за изграждането на частна болница за лечение на сърдечносъдови заболявания в Казанлък, разбунила духовете на лекарите от ДКЦ, продължава да бъде оскъдна. След вчерашното събрание на медиците по повод слуховете, че общината ще иска да освободят двата последни етажа на поликлиниката, за да ги даде за частна болница, днес все още няма реакция от местната власт на въпросите, тревожещи работещите в ДКЦ.

Към момента е ясно само, че е постъпило инвестиционно намерение за построяване на частна клиника и то е било представено от кметицата Галя Стоянова на председателския съвет на общинския съвет. В този орган са включени шефовете на групите съветници.

Те са били информирани от Стоянова още на 24 януари, че в общината е постъпило иинвестиционно предложение за изграждането на частна болница за лечение на сърдечносъдови заболявания, като кметицата трябва да предостави помещение за целта. За това разказаха присъствали на заседанието.

Кметицата се спряла на четвъртия и петия етаж на бившата поликлиника, които да бъдат отцепени и пригодени за нуждите частната болница. В предварителен разговор с шефовете на болницата и ДКЦ – д-р Маналова и д-р Лучев, двамата медици изразили пред кметицата тревогите си относно „осъществяването на конкурнтна дейност и привличане на действащия в здравните заведения медицински персонал“.

Според Стоянова на тези тревоги инвеститорът бил отговорил, че нямало да осъществява конкурентна дейност, а дори щял да използва лабораториите на казанлъшките здравни заведения. Въпросният инвеститор заявил, че няма пречка да подпише споразумение с „което да се задължи да не назначава медицински кадри от двете здравни заведения за определен срок“.

Председателският съвет е упълномощил кметицата да изиска от инвеститора – Български кардиологичен институт, информация относно това дали има положително становище от министъра на здравеопазването или медицинския надзор за необходимостта от създаване на това специализирано заведение в Казанлък, съобразено ли е с националната и регионалната здравна карта, с бюджета на НЗОК и РЗОК, както и дали има становище на Българския лекарски съюз за строже на частната клиника.

Докато кметицата събира тази информация, в ДКЦ медиците, чието мнение по повод инвестицията не е търсено и сондирано, подозират, че информационният вакуум е поддържан съзнателно от местната власт. Те допускат, че начинанието е замислено отдавна, тъй като по традиция подписвали договори за наемане на кабинети за 7 години, но последните такива били само за две години и с клауза за едномесечен срок с предупреждение за евентуално освобождаване на помещенията.

Лекарите са обезпокоени от неглижирането на мнението им и твърдят, че последните два етажа на ДКЦ не са подходящи за подобна частна клиника. Нито ВиК, нито ел инфраструктура на сградата позволявала преформянето на етажите за съвременен диспансер. Повечето от тях коментират, че такава частна клиника изисква наличието на линейки, изход и вход за тях, което пък прилежащата инфраструктура на ДКЦ не позволява за аварийното им ползване. Допускат, че ще има изискване и за морга и други специални условия.

Вчера лекарите от ДКЦ спешно се събраха на среща, за да изразят притесненията си и недоволството, че властта ги държи в информационна изолация. Куп са въпросите им, очакващи отговорите на Галя Стоянова.

Едно от резонните им питания са дали това е най-подходящата сграда, при положение, че има други празни и дали е изобщо целесъобразно създаването на частна клиника в Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram