Лекари към общината: Не разсипвайте здравеопазването в Казанлък!

Мистериозният инвеститор, който поиска от общината двата етажа на поликлиниката, за да настани там клиника по сърдечно-съдови заболявания, всъщност, е решен да ги купи.

За намерението на анонимния бизнесмен да напазарува 4-я и 5-я етаж на ДКЦ 1 с половин уста разкриха двамата зам.-кметове на общината Ахмед Мехмед и Драгомир Петков на среща днес с лекари-наематели на кабинети в поликлиниката на Казанлък, които са в риск да напуснат работните си места заради частния интерес на неидентифициран субект.

Срещата бе по инициатива на регионалната организация на Българския лекарски съюз и по повод оскъдната информация и неяснотите относно постъпило при кметицата Галя Стоянова инвестиционно предложение за създаване на частната клиника в бившата поликлиника.  

Анонимен остава и към момента инвеститорът, но общината, очевидно, е готова да удовлетвори искането му, като освободи кабинетите и прекрати наемните отношения с лекарите, които сега практикуват в тях. Такова впечатление оставиха земестниците на Галя Стоянова и опитаха да прехвърлят топката към местния парламент.

Медиците настояват за прозрачност и диалог с властта за съдбата им и тази на поликлиниката.

Ахмед Мехмед посочи, че ДКЦ 1 е търговско дружество, собственост на общината, и е на загуба от 54 000 лева за 2019 г.

Управителят на здравното заведение д-р Петър Лучев уточни, обаче, че общо приходите за м.г. са 1 141 000 лева, от тях 831 000 са от Здравната каса, 137 000 лв. от собствени приходи, 105 000 са постъпленията от наемите на кабинети, а от Спешния кабинет са влезли 61 000.

Най-голям разход от общия – 1 201 000, е за медицински консумативи /60 000 лв./ и за поддръжка на асансьорите. Миналата 2019 г. е имало и извънреден разход от 54 000 лева за нотариални такси.

Опитът Мехмед да уличи д-р Лучев в незаинтересованост бе отхвърлен бурно от докторите, запитали на свой ред „Защо общината не се е погрижила за заведението, където хората търсят най-хуманната помощ и би трябвало да е приоритет за властта?“

Лекарите призоваха да се приложи хуманитарен подход от страна на общината към казуса, а не търговски, тъй като става въпрос за здравето на казанлъчани и ДКЦ 1 не е обикновено търговско дружество на общо основание.

„Да казвате, че ДКЦ 1 е на загуба е все едно да кажете, че Пожарната е на загуба“, контрира д-р Юри Гечев. Д-р Дарина Ковачева допълни, че те не са обикновени търговци на сергия и имат ангажименти към пациентите си.

Те поискаха общината да потърси друга сграда, ако непременно иска да удовлетвори интересите на частно лице.

Преместването на всяка лекарска практика от ДКЦ 1 в ново помещение означава, че поне шест месеца лекарите няма да могат да упражняват професията си заради новите регистрации, а пациентите им ще останат без медицинско обслужване, което е в ущърб на казанлъчани, заяви д-р Тотка Чукалова.

„Кое наложи точно поликлиниката да бъде предложена за тази частна клиника?“, питаха още медиците. Интересуваха се и дали общината първо ще ремонтира сградата, а после ще я продаде. Конкретни отговори не получиха, бяха посъветвани да изложат писмено възраженията си.

Двамата заместници на кметицата обясниха, че общинския съвет ще вземе решение дали на частната клиника с неизвестен собственик ще бъдат дадени двата етажа. На това лекарите контрираха, че местният парламент ще вземе решение, ако кметицата предложи и изразиха надежда, че все пак ще бъде зачетен интересът на казанлъчани и такова предложение въобще няма да бъде внесено пред съветниците.

Лекарите са готови да поемат увеличение на наемите, които да покрият загубата на ДКЦ 1 от миналата година, те напомниха няколко пъти на Мехмед и Петков, че става въпрос за здравна и социална дейност в интерес на съгражданите им.

Казанлъшките лекари искат диалогът с властта да продължи, защото сега информационното затъмнение води единствено до слухове.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram