Корнелия Нинова: Подавам ръка на всеки честен, който е готов да работи безкористно за Отечеството! /видео/

Консолидация около приниципи в политиката и морала в нейното провеждане. Подаваме ръка за всеки, който е готов ра работи за Отечеството, но консолидация  около сготвор със задкулисаето не може  да има!

Това заяви под бурните аплодисменти на делегатите на 50-тия конгрес на БСП лидерът на партията Корнелия Нинова.

Политика с грижа за хората, морал и организация е пътят към успеха за парламентарните избори, категорична бе Нинова.


Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този управленски модел и го изпълнихме, каза лидерът на БСП в политическия си доклад.

Първи заявихме преди 4 години, че това правителство е вредно за България, посочи лидерът на БСП.

Чрез серия законодателни инициативи предложихме промени в редица социалнозначими закони, изтъкна тя.

Не приехме да се коалираме с ГЕРБ. Опитът сочи, че всяка партия, коалирала се с ГЕРБ, не влиза в парламента. Имаше натиск върху нас за голяма коалиция, бяхме съблазнявани с моркова и бити с тоягата.

Само ние не се предадохме и не се продадохме. Благодаря за това на социалистите от цялата страна, подчерта Нинова.

Партията показа, че е узряла за пряк избор. БСП показа най- висока организационна и институционална култура. Шапка ви свалям, заяви Нинова под аплодисментите на залата. Доказахме, че сме европейска и демократична партия, директният избор утвърди пряката демокрация в БСП, тя мобилизация партията, даде силата на хората да решават спрямо своята съвест, каза Нинова и благодари на партията,  че я е избрала.

Обещавам да превърна БСП в първа политическа сила, обърна се тя към залатаС преким избор вие разбихте мита, че сме разединени  или сме в партия в разпад. Партията не е председателтя,  а нейните членове. Консолидацията, която постигнахме в прекия избор,  е доказателства че партията е единна, подчерта Нинова. 

Консолидация около приниципи в политиката и морала в нейното провеждане. Подаваме ръка за всеки, който е готов ра работи за Отечеството, но консолидация  около сговор със задкулисаето не може  да има, заяви Нинова под бурни аплодисменти на залата.

Времето не е за тясно партийно мислене, а за държавнически отговорни действия, подчерта Нинова в словото си.

И се обърна директно към делегатите на Конгреса: „Добре дошъл е всеки, който иска да прави политика с грижа за хората. Отворете клубовете, отворете срещите, приемете тези хора. Нека станат наши съюзници. Искам да съм ясна и за нещо друго. Консолидация, единение и сговор със задкулисието, където и да се намира то – в държавата или в партията не може да има. Консолидация с хора, правещи политика с грижа за България и народа – да, но консолидация с хора, използващи политиката за лични облаги и цели – не“, каза още Нинова. И залата я аплодира.

Лидерът на БСП попита дали имаме сили да се освободим от страха, от апатията, от разделението в миналото  българи срещу българи и да се обединим българи за бъдещето. 

„Днес имаме най-големия съюзник. Днес хиляди искат същото на протестите в български градове и европейски столици.

Ето затова казвам, че имаме право да претендираме за автентични носители на промяната. 

Не искаме да яхваме протеста. Не искаме да си го присвояваме. Подкрепяме го, но нека да бъдем и обективни в оценката за фактите. Докато други мълчаха и угодно пригласяха на властта – ние четири години показвахме уродливите й прояви. Всеки от вас понесе ударите и несгодите на тази власт“, каза още Нинова. 

Тя обърна вниманието на думите на Димитър Благоев от първата страница от документите за конгреса: „Много е важно да схавне человек задачите на своя век. Според това, доколко человек схваща тия задачи, доколко ги разбира, дотолкова той може да бъде полезен като обществен деятел“. 

„Ние българските социалисти, като прогресивни хора, разбрахме, предизвикателството на нашето време още тогава и назовахме проблема. Вече 30 години живеем в преход, в тези години икономически кръгове си купиха политици от всички цветове. Който и да е на власт, тази спойка от пари и политика продължава да управлява. Тя е скритата паралелна държава и дърпа конците на истинската. Към тези проблеми се добавиха нови. В България се установи авторитарна власт“, допълни още тя. 

„Този парламент е изчерпан. Той не може да гарантира стабилност на държавата, сигурност и перспектива на народа. Изходът е нови избори, ново довери, нова легитимност, дадена от суверена, на когото той реши. Нека погледнем извън парламента, продължи Нинова.

Какъв изход от кризата и промени предлагат десните?

Оставка на Борисов и Гешев и промяна в съдебната система, искат десетина. Прекрасно и ние искаме това и го искаме отдавна. Къде бяха те, когато предлагахме изцяло друга философия на антикорупционно законодателство и съдебен контрол върху актовете на главия прокурор. В Народното събрание часове наред бранехме от трибуната върховенството на закона, разделението на властите и взаимния контрол, както и налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Никой няма право да отрича тези усилия на БСП и ПГ на „БСП за България“. Десните го правят – отричат тези наши усилия, фиксирани в остаряла антикомунистическа риторика, която младите по площадите изобщо не разбират. Промяна в съдебната система – да, но и ние искаме. Достатъчно ли е? Къде им е планът за икономиката, за образованието, за здравеопазване и за демография?“, попита тя.

„България се намира в тежка политическа, институционална криза в криза на доверие от народа към управлението и на прага на страшна икономическа и социална криза. Всяка партия търси решение за себе си. Търси мястото си в политическото пространство и това е нормално, ако разсъждаваш в рамките на партийното. Времето не е за тясно партийно мислене. Времето е за държавнически отговорни действия“, каза още Нинова.

Според Нинова днес всяка партия, загледана в пъпа си, пропуска голямото – България. „Днес едни търсят безпроблемно излизане от властта, други яхнали протеста – бързо влизане във властта, трети как да бъдат балансьори на властта – нашата цел е друга. Ако искахме просто да участваме във властта и да консумираме облагите й за себе си, можехме да го направим много пъти. Нашата цел е друга – да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата и демократична и социална държава.

Стъпките към тази цел са: подаване на ръка на всички лявомислещи, социално ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци, създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България.

На второ място – избори и убедителното им спечелване от БСП.

На трето – честно, неподкупно и последователно изпълнение на поетите ангажименти към народа пред изборите.

В момента само ние имаме готов план за управление „Визия за България“, който се ползва с голяма подкрепа, защото беше изготвен от стотици хора в цялата страна“, каза още Нинова.

По думите й целта на този план не е просто да се смени ГЕРБ и да се седне на техните места, а да се смени модела и да се насочи страната по пътя на промените.

Неолибералният модел се изчерпа. Грешен е и изчерпан е. Време е за въстановяване на ролята на държавата, ролята на социалната държава в ключови сектори. БСП сме народна, масова, патриотична, парламентарна част от европейската и световната левица. Нашите ценности са свобода, солидарност, справедливост, равенство, мир, труд, хуманизъм, хармония между човека и природата и родолюбие“, каза още Нинова.

„Първата ни работа, стъпвайки на тези ценности и на характера на партията е възстановяване на държавността, върховенството на закона с безкомпромисна борба с корупцията, възстановяване разделението на властите, връщането на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република, функциониране на институциите с грижа на хората.

Второ, гарантиране на свобода на честните предпиемачи, на словото, на различното мнение без страх.

Трето, справедливост – законите да се прилагат еднакво за всички. Четвърто – държава в помощ на икономиката и с грижа за родното производство. Икономика с дългосрочно планиране, публични инвестиции, с износ на продукция с висока добавена стойност и акцент в развитие на електротехника и електроника, информационни и комуникационни технологии, машиностроене, земеделие, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

Пето – нова структура на земеделието. Земеделската земя да се ползва само за земеделски нужди, а не за търговски и инвестиционни интереси и нов начин за субсидиране на родното произвоство – на плодове, зеленчуци и мляко.
Шесто – публични инвестиции в наука и високи технологии, които ще направят България модерна и високотехнологична и развита страна. Седмо – образование, обърнато към дигиталното поколени, но стъпило здраво на ценностна система и вървящо ръка за ръка с възпитанието на нашите деца.

Осмо – нова държавна политика в здравеопазването, в която болниците не са търговски дружества, здравеопазването се развива на регионален принцип, заплащането на лекарите и сестрите е уредено с наредба и осигурява справедливо възнаграждение на труда им.

Девето – нова справедлива данъчна система. Отмяна на плоския данък, въвеждане на прогресивен, на семейно подоходно облагане за младите и преизчисляване на всички пенсии за възрастни.

Десето – регионализация на всички политики с цел намаляването на различията между регионите и реална децентрализация. Единадесет-културата, духовността и българщината са ни спасявали в трудни моменти и са ни съхранявали като народ. Засилена държавна политика в тази сфера е задължителна за бъдещето ни като нация“, каза още Нинова.

Според нея една от най-важните политики е екологията. „Това е темата на настоящето и бъдещето. Това е тема на новото ляво, на младите, ние сме длъжни да опазим прекрасната си природа и българският народ да има чист въздух, земя, храна, вода, зелени гори и гаранции за здраве. Една така развита България със собствена икономика, със стабилна социална, здравна и образователна система, без корупция ще има и друга тежест в нашето общо семейство – Обединена Европа“, каза още Нинова.

Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта,  каза още лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от „Фокус“.

Нинова определи предложението за нова Конституция като поредната крачка към узаконяване на авторитарната власт.

„Те премахнаха преамбюла с основните човешки ценности. За 10 години унищожиха правовата, социалната и демократичната държава на практика. Сега искат да я унищожат и де юре. Искам да сме ясни, защото се появяват постоянно много спекулации. БСП ще се противопостави с всички сили на това посегателство върху устоите на държавността.

ГЕРБ няма да получат нито един глас от народните представители на коалиция на „БСП за България“- ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство. Нямаме практиката да коментираме други партии и не би трябвало, освен ако техните идеи не засягат нашата партия, затова си позволявам да ги коментирам.

ДПС виждат изход от кризата в експертно правителство, гръбнакът на което да бъдат ГЕРБ и БСП. Едните с премиер, а другите с вицепремиер. Последните дни чувам, премиерът Борисов да казва, че това е най-добрия вариант за ГЕРБ. „Обединените патриоти“ в лицето на г-н Каракачанов побързаха да се съгласят и присъединят в този вариант, в който трябва да участва и БСП. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов комфортно оттегляне от властта“, каза още Нинова.

„Кой им липсва в пъзела на този комфорт – БСП. Макар и да имат математическо мнозинство в Народното събрание без БСП им липсва политическият комфорт. БСП няма да участва в този сговор. БСП няма да влиза през задния вход на властта“, категорична бе Нинова.

Корнелия Нинова подчерта, че БСП ще влезе във властта през парадния вход, ако българските граждани й гласуват това доверие.

Европейският път на България е неотменим, но гласът на България там трябва да звучи авторитетно, а не васално, подчерта в словото си Корнелия Нинова.

В общите решения трябва да се защитава и отчита българският национален интерес с характер. Същият българският национален интерес изисва да нормализираме отношенията си с Русия, да строим, да търгуваме, да пътуваме, да имаме културен обмен. Санкциите вредят на това. Една част от обществото ни винят, че сме русофили, други, че искаме добри партньорски отношения със САЩ и казват: „Щом е така, значи сте русофоби“. Това е политика на крайностите, на филите и фобите. Докога ще делим народа си така? Кое може да ни обедини. Едно единствено нещо – българският национален интерес. Той диктува да водим балансирана външна политика с много ясни и категорични национални позиции и характер, те да бъдат защитавани и на изток, и на запад“, каза още лидерът на БСП.

Политика с грижа за хората, морал и организация е пътят към успеха за парламентарните избори, подчерта лидерът на БСП.

„През последните 4 години извървяхме заедно нелек път.

Доказахме се като държавнически отговорна, организационно мобилизирана и готова да промени модела на управление на страната партия. По трите най-важни въпроси за една партия: първият – на терена на морала, вторият – на терена на политиката, третият – на терена на организационното състояние.
На терена на морала – отрекохме задкулисието и олигархично-мафиотския модел на управление. Не само го отрекохме, ние сме единствената партия, която отказа да влезе в сговор с него„, продължи лидерът на БСП.

„На терена на организационното състояние – ние сме единствената партия, която направи най-демократичната, най-модерната реформа – дадохме властта на народа, на членовете на партията. С високата мобилизация доказахме, че партията е активна и консолидирана“, посочи още Нинова.

„Трето, на терена на политиката ние сме единствената партия готова с план за управление на България„, каза още Нинова.

„След четири години усилия и труд е време да получим този успех. Не за постове, а за лостове за промяна на България. Няма да е лесно, но ние доказахме, че трудните неща не ни стряскат.

Ще завърша с една мисъл, която харесвам. „Никога не се предавайте, никога никога, никога. Нито за големи, нито за малки неща, нито за значимии, нито за незначителни. Никога не се предавайте, освен на убежденията си за чест, и здрав разум. Вярвам, че с вашата чест на почтени хора, с нашата чест на социалисти родолюбци и със здравия ни разум на държавници, ще управляваме България с грижа за хората. На добър час!“, каза на делегатите на форума Корнелия Нинова.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram