Кметове на малки населени места излизат на протест, ако не бъдат чути – блокират прохода Шипка

Кметове на кметства от цялата страна излизат днес на протест заради неизпълнени ангажименти, които според тях са били поети от правителството за финансова независимост на кметствата от общините и връщане на прага за избор на кметове от 350 на 100 души по постоянен адрес.
Протестът е в Калофер.

Това е втори протест на Националното сдружение на кметовете на кметства, съобщи БНТ.
Преди две години местните управници излязоха на мълчалив протест, за да поставят своите искания за финансова независимост от общините и за връщане на прага за пряк избор на кметове на населени места от 100 души. До момента няма решение на така поставените искания.
„Две години чакаме да мине на второ четене и да влезе вече в сила този закон, който ние от 2 години искаме, но нищо не се случи. Мина на първо четене и оттам нататък нищо не се случи. Писахме открити писма, мъчихме да се свържем с Народното събрание… Ние сме твърдо решени, днес сме на мълчалив протест и сме само от управителния съвет на сдружението. Но оттук нататък няма да бъде така, до 15 дена, ако не ни чуят, ще бъдем на връх Шипка заедно с гражданите“, заяви пред БНТ председателят на Националното сдружение на кметове на кметства Румен Стоянов.
Местните управници се заканиха, че ако и този път исканията им не бъдат чути, ще блокират пътя край Шипка.

Епицентър

снимка: БиТиВи

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram