Как правилно да поставим маската на лицето

Използването на маски от здрави хора е абсолютно полезно и препоръчително, особено на обществени места и то затворени такива като градски транспорт, хранителни магазини и аптеки. Това разказа пред Пресс ТВ д-р Георги Желев – преподавател в Тракийски университет, доказан специалист в епидемиологията, инфекциозните болести и превантивната медицина.

Медикът показа как правилно да поставим маската на лицето си и обясни защо. Неизползването на предпазни маски от здрави хора е грешка в условията на пандемия от коронавирус.

Маските съдействат за намаляване на приетата инфекциозна доза, а това не е маловажно. За да се развие инфекция е необходимо приемане на определено количество вирус, и то сравнително голямо количество – това е т.н. минимална инфектираща доза. Ето защо намаляването на приета вирусна доза при носенето на маски намалява риска от заразяване. Важно е да се знае и че нивото на инфекциозната доза пряко влияе върху самото протичане на заболяването. Има пряка зависимост между инфекциозната доза и прогнозата и тежестта на заболяването, което настъпва. Висока инфекциозна доза е равно на кратък инкубационен период, бързо протичане, по-тежка клиника и по-неблагоприятна прогноза – затова е важно да се избягва близкия контакт с болни/заразени хора и ползване на затворени обществени пространства с малък обем, като асансьори и пр. в които концентрацията на вирусните частици е висока. По-малък е шансът вирусът да попадне през очите или носа, отколкото през вдишване през устата.

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram