Казанлъчанин предлага да „опакова“ Бузлуджа в чест на Кристо и Жан Клод

След идеята пилонът на Бузлуджа да се превърне в гигантска скулптура на Иисус, сега Иван Петров предлага да „опакова“ монумента на историческия връх

Казанлъчанин лансира пред Френския институт у нас своята идея за проект за временна експозиция „Опаковане на монумента на връх Бузлуджа“. Иван Петров предлага „чинията“ и пилона да бъдат временно „облечени“ заедно с основите в блестящ плат. Акцията да бъде посветена на прочутия по цял свят визуален артист с български корени Кристо и неговата съпруга Жан Клод, станали популярни с авангардните си инсталации, особено тези с опаковането на известни сгради, предлага още Петров.

„Идеята ми за опаковането на монумента цели събиране на средства за продължаването на консервацията и преустройството на един от най-посещаваните от туристи обекти у нас. Макар достъпът засега да не е възможен, Бузлуджа привлича хиляди посетители и можем да се възползваме от това“, сподели за Пресс ТВ Иван Петров.

През януари тази година Иван Петров предложи на Министерския съвет ексцентричния си проект пилонът на Бузлуджа да се превърне в грандиозна 70-метрова статуя на Иисус Христос. Хрумването беше препратено за разглеждане в Министерството на културата, откъдето казанлъчанинът още чака отговор.

Не търся сензация, а реализация. Какъв ефект ще има за района и страната, нека хората сами преценят“, уточни Иван Петров.

За първи път Петров представил идеята си за бузлуджанския вариант на бразилския Иисус през 2018 г. в официално писмо до областния управител на Стара Загора Гергана Микова, която като представител на държавната власт е прекият стопанин на някогашния емблематичен за БКП монумент, но идеята му останала без вест. Три години по-късно решил да занимае директно правителството, но и оттам отговарят с мълчание.

С новия си проект за опаковането на „чинията“ и пилона той участва в конкурса „Визии за Бузлуджа през 21 век“ на Френския институт в България, Институт „Сервантес“ в София и Фондация BilbaoArte – Испания за архитекти и визуални артисти, като голямата награда е един месец резиденция в Центъра за артистични проекти в BilbaoArte, в северната част на Испания.

Георги Стоилов – архитект на паметника Бузлуджа е почетен председател на журито, а Хавиер Ряньо – визуален артист и директор на BilbaoArte е председател.

Церемонията по връчването на наградата се състоя снощи, 5 октомври, във Френския институт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram