Казанлъчанин е най-добрият въздушен фотограф за 2020 година

Димитър Караниколов е най-добрият въздушен фотограф за 2020 година. Той снима България не само, за да я обикнем повече, а за да я покаже на света от друга гледна точка. 

Най-добрият въздушен фотограф за 2020 година бе специален гост в „Шоуто на Николаос Цитиридис“ снощи по bTV. Димитър е от Казанлък, по професия е архитект.

„Преди няколко години започнах съвсем случайно да снимам с дрон и понеже по професия съм архитект, много ми хареса точно тази гледна точка, която е много близо до архитектурните графики, до плана. И тя максимално най-различната гледна точка от човешката гледна точка, т.е. ние виждаме някакви супер познати обекти по абсолютно нов начин. Влюбих се в този начин на снимане“, сподели Димитър в „Шоуто на Николаос Цитиридис“.

Фотографът и архитект призна, че за миналата година е имал 17 канселирани полета заради пандемията, но от тази година отново е започнал да пътува. Преди дни се е завърнал от Занзибар, а идните месеци планира да посети Етиопия, Исландия и Намибия, но ако условията го позволят. Негови кадри на България са стигали до много престижни издания.


Архитектът професионално се занимава с визуализации на проекти, но сърцето му е пленено от въздушната фотография и пътешествията по света. Той прави архитектурни визуализации в студиото си (Meshroom.com), а през последните години пътува по специализирани фотоекспедиции по целия свят. Димитър се опитва да заснеме автентична среда и портрети, както и необичайни перспективи със своя дрон. Работата му е представена в редица престижни издания като National Geographic, Lonely Planet, Fubiz и Designboom. Българинът спечели престижната награда за въздушен фотограф на годината в конкурса Aerial Photography Awards 2020.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram