Казанлъчанинът, лекуван от коронавирус, е пред изписване

Първият пациент, постъпил в старозагорската болница с ковид-19, е пред изписване. На 61-годишния мъж от Казанлък предстои да бъде извършена първа проба за вируса, след 24 часа втора. Ако и двете проби са отрицателни ще бъде дехоспитализиран, съобщи за Радио Стара Загора проф. Лилия Пекова, завеждащ Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ Стара Загора. Мъжът е в стабилно състояние, допълни тя. Проф. Пекова, припомни, че за състоянието на заболелите и тяхното подобряване много зависи от придружаващи заболявания.

Най-възрастният пациент – мъж на 86 години от Стара Загора е в сериозно състояние и медиците имат опасения да бъде включен към апарат за изкуствена белодробна вентилация.

Третият мъж – на 61 години от Стара Загора е в средно-тежка форма.

В Клиниката по инфекциозни болести към УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ Стара Загора разполагат само с един апарат за изкуствена белодробна вентилация, но се нуждаят и от още защитни облекла и маски с висок клас на протектиране, каза още проф. Лилия Пекова.

Като доброволци в клиниката участват 4-ма студенти по медицина, от които две момчета и две момичета, както и 2 студентки-лаборантки, в готовност да се включат са още поне десет студенти.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram