Казанлък и Шипка честват 144 години от Освобождението

В навечерието на официалната дата на Освобождението на Казанлък –8 януари, се състоя поклонението по традиция в двора на Девическия манастир „Въведение Богородично“.
По време на Руско-турската война манастирът „Въведение Богородично приютява стотици ранени опълченци и руски воини, а в последствие и бежанците от опожарена Стара Загора. Паметникът в двора на църковната обител е посветен на избитите 340 ранени и болни жени, деца и старци, на загиналите за Свободата на България опълченци и руски воини. Там са погребани редом до монахините и починалите от раните си опълченци от Пета дружина на Българското опълчение и руски офицери и войници.
144 години от Освобождението на Шипка ще бъдат отбeлязани на 9 януари, неделя. Програмата започва с поднасяне на цветя на паметника на Христо Патрев от 10:00 ч. (до Етнографската къща- музей – „Чирпанлиевата къща“). В 10:30ч. ще бъдат поднесени цветя и венци на Паметника на шипченските опълченци, а от 11:00 ч. ще се отслужи Заупокойна молитва в памет на загиналите руски войни и български опълченци. Следва поднасяне на цветя в криптата на Храм-паметник “ Рождество Христово“. За 18:00 ч. е предвидена празнична заря (пред Паметника на шипченските опълченци).

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram