Йотова: Съдим за Гурково по това как изглеждат детските градини и училищата

Иска ми се на места като това да има повече финанси, за да можем да проследим дългата българска история. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която беше официален гост на празника на град Гурково. „Казват, че в централната част на България това място е едно от най-старите. Знаем още от детските книжки, че по тези земи са се заселвали там, където има магия, а когато четем историята на Гурково, виждаме, че това е хиляди години назад“, посочи тя. 

В словото Йотова се обърна към ръководството на Община Гурково и ги поздрави за направеното до момента. „Благодаря за това, което сте направили за училището, защото в дългата си история българският народ е оцелял именно заради българското училище и какъвто и недоимък да има, трябва съдим за себе си от това как изглеждат детските градини и училищата“, каза вицепрезидентът. Тя поздрави кмета Мариан Цонев и екипа му, че мислят за своите граждани и как да донесат инвестиции, да има работна ръка, а хората да получават доходите си, както и че не оставят града такъв, какъвто са го заварили, а го правят по-удобен и красив. „Мислите и за малките села наоколо и как да се справим с един страшен бич на нашата държава – обезлюдяването“ , отбеляза тя и добави, че всичко това няма как да стане, ако не сме единни като институции и още повече – като хора. 

Илияна Йотова изрази надежда страната да може да премине възможно най-леко през кризата, доходите на хората да изпреварят инфлацията и повишаването на цените. „Беше сложено добро начало, но трябва да продължим, защото кризите все още са с доста непредсказуем край“, коментира тя. „Ако има мир и разбирателство между институциите, за да можем да преведем България през кризите, ще успеем, колкото и да е трудно и колкото и да не знаем какво ни очаква. Заедно ще излезем по-силни от тази криза“, заяви Илияна Йотова. 

Кметът на Гурково Мариан Цонев поздрави своите съграждани за празника. „Наш дълг е да съграждаме и развиваме града, чието най-голямо богатство са хората“, посочи той. Цонев увери, че с доброто взаимодействие между институциите, бизнеса и гражданите, Гурково ще се утвърди като хубав и съвременен град. 

Село Гурково е обявено за град на 4 септември 1974 година. Честванията на празника започнаха пред сградата на Общината с издигане на знамената на града и на Република България. Присъстваха официални гости от местната и областна администрация, представители на политически формации. Тържествата продължиха на площад „Генчо Къргов“, където беше изнесен тържествен водосвет за здраве и благоденствие на жителите на града. Програмата продължи с поздравителни слова от официалните гости и с фолклорни изпълнения на местни състави, и завърши с концерт на изпълнителката Анелия. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram