Изписан е оздравелият казанлъчани с коронавирус

Изписан е първият пациент, който постъпи с положителна проба за коронавирус в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. Мъжът е от Казанлък и след две положителни проби вече е изписан, уточни директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев.

Общият брой на диагностицирани случаи на Covid-19 в Старозагорска област са вече 7. Четирима от тях се лекуват в Инфекциозната клиника на УМБАЛ. До 24 часа се очакват да станат ясни и резултатите на още трима пациенти, хоспитализирани снощи със симптоми на заболяването.

По данни на проф. Йовчев досега в Старозагорско са тествани 147 пациента с PCR- методиката, още приблизително 100 души с бързи тестове.

Диагностицираните вчера с положителни проби контактни лица на пациента от Малка Верея са неговият син и съпруга. Те са поставени под карантина, нямат симптоми и засега са оставени на домашно лечение. При оплаквания ще бъдат хоспитализирани. В задоволително общо състояние, със значинтелна редукция на клиничните оплаквания е приетият вчера лекар от Стара Загора с положителен тест. „Към момента на постъпване лекарят е бил с 40 градуса, тази сутрин е бил с 37,5 градуса, провежда се антибиотично лечение, което е утвърдено и се надявам д-р Гешев да бъде изписан клинично здрав“, каза проф. Йовчев.

Директорът на болницата призова още веднъж да не се разпространява фалшива информация, която води само до допълнителна тревожност и психическо натоварване в хората със здравни проблеми и нуждаещи се от лекарски грижи. 

„Приемът на пациенти не е преустановен в болницата. Броят на анестезиолозите със специалност са 12 , а 7 имат трудов стаж повече от три години. Това са специализанти. Така че общият им брой е 19 и той е най-голям на територията на цяла Югоизточа България. Има 9 респиратора, както и 21 анестезиологични апарата, които може да се използват като респиратори. През следващата седмица ще бъдат доставени още три респиратора. Инфекциозна клиника разполага с един респиратор при нужда. Ако се налага, ще бъдат транспортирани до Клиниката по инфекциозни заболявания още апарати, колкото са необходими за лечението на болни в тежко състояния“, коментира проф. Йовчев. Той уточни, че в болницата временно са затворени само клиниката по кожни болести, отделението по физиотерапия. Преструктурирана е дейността на клиникато по очни болести и УНГ, всички останали звена работят в нормален обем и всеки, който се нуждае може да потърси помощ на територията на Университетска болница.

247 души са все още под карантина в област Стара Загора, инфоромира директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков. Той уточни, че карантината е отпаднала за общо 832 лица.

Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram