Изложба на Иван Милев откриха за първи път във Виена

Творби на българския художник Иван Милев бяха изложени за първи път в българския културен институт Дом „Витгенщайн“ във Виена на 22 ноември (вторник). Това съобщи за рубриката БГ Свят на БТА Светла Кьосева – главен редактор на българо-унгарското списание за култура и обществен живот „Хемус“.

Картините са предоставени от Художествената галерия в Казанлък, която притежава не само ценна колекция от творбите на художника, а и неговия архив – все още неизследван, отбелязва Светла Кьосева. 

По време на откриването, което премина под музикалния съпровод на пианистката Анжела Тодорова, за творчеството на Иван Милев и за българския експресионизъм говори австрийският изкуствовед д-р Бернхард Бьолер. Поздрав към присъстващите отправи и директорът на галерията в Казанлък д-р Пламен Петров, който обяви, че през 2023 г. институцията навършва 120 години. Той припомни, че втората най-голяма художествена галерия в България, а Казанлък е наричан градът на 100-те художници.

Във Виена, освен някои от най-известните картини на Иван Милев (Ахинора, Балканът), посетителите имат възможност да видят произведения от ранния период на художника, рядко излагани акварели и проекти за корици на книги.

Това е втората самостоятелна изложба на българския художник Иван Милев в чужбина. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram