Извънредно: ЕС затваря границите за 30 дни

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че ЕС ще затвори външните си граници за 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус.

„Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни“, заяви Макрон в телевизионно обръщение.

Той обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително спорната пенсионна реформа, ще се замразят, предаде ДПА.

Макрон заяви, че границите на Франция ще бъдат затворени от вторник, въпреки че на френските граждани ще бъде разрешено да се върнат у дома. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен призова по-рано във вторник за прекратяване на всички несъществени пътувания до Европа.

Франция, която отчете 5 423 потвърдени случаи на коронавирус и 127 смъртни случая, затвори всички барове, ресторанти и несъществени магазини от полунощ в събота и детски ясли, училища и университети от понеделник сутринта. Париж затвори всички свои паркове и градини.

„Колкото по-малко пътуваме, толкова повече можем да ограничим вируса„, ​​каза Урсула фон дер Лейен . „Смятаме, че несъщественото пътуване трябва да бъде намалено в момента, за да не се разпространява по-нататък вируса, било то в рамките на ЕС или чрез излизане от ЕС.“, отбеляза председателят на ЕК.

Фон дер Лийен заяви, че ограниченията – които не биха се прилагали за гражданите на Обединеното кралство – трябва първоначално да продължат 30 дни, но могат да бъдат продължени. Постоянните жители на ЕС, членове на семейството на граждани на ЕС, дипломати, лекари и изследователи на коронавирус ще бъдат освободени, каза тя.

Ходът, който може да бъде одобрен от лидерите на видеоконференция във вторник, е насочен главно към премахване на Шенгенската зона.

news.bg

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram