За четвърти път дядо Киприан ще служи в Потопената църква

На 7 август (неделя), за четвърта поредна година, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена св. Литургия в Потопената църква край язовир Жребчево.

Ден по-рано, на 6 август, архиереят ще възглави службата в храм „Св. Успение Богородично“, гр. Нова Загора. И на двете места владиката ще бъде посрещнат в 09:15 часа, а началото на литургиите е в 09:30. Приканват се миряните да вземат молитвено участие.

История на Потопената църква край яз. „Жребчево“:

Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965 г., заради строежа на язовир „Жребчево“. Последната служба през миналия век е на 28 април 1963 година, когато се венчава синът на поп Драган Стойков, Стойко Стойков.

През 2019 година боголюбиви християни започнаха реконструкция и частично възстановяване на храма със собствени средства. Фасадата на църквата е укрепена напълно, положен е бетонен под, облицован с камък, поставени са кръст и дограма. Сред спомоществователите са известният кулинар и телевизионен водещ Ути Бъчваров, Иван Петров, Николай Георгиев, Петко Петков, Радка Бъчварова, Тодор Азманов, Красимир и Стоян Крълеви и други патриотично настроени християни, помнещи предишното величие на храма.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram