За първи път наша поетеса е номинирана за наградата „Христо Фотев“

За първи път казанлъшки творец е номиниран за наградата „Христо Фотев“. Петчленното жури на Националния конкурс за поетична книга „Христо Фотев“ номинира десет автори за наградата на името на бургаския поет, сред които е и казанлъчанката Женя Димова. Тя е номинирана за последната й книга с лирика „Романтика за напреднали“, издадена в края на миналата година.

Жена ще се конкурира с другите деветима автори и техните произведения: Васил Славов с „Ням“; Иван Странджев – „Улици на тъгата“; Маламир Николов – „Въпрос на оцеляване“; Нинко Кирилов – „Падане завинаги“; Петър Чухов – „Есенен Великден“; Пламен Дойнов – „Влюбване в диктатора“;Ренета Бакалова – „И други езици“; Сашо Серафимов – „Натрупване на незнание“ и Симеон Аспарухов с „Приказка само за теб“.

Председател на журито е Керана Ангелова – белетрист, поет, член на Сдружение „Бургаска писателска общност“. Останалите членове са Александър Секулов – поет, белетрист и драматург, носител на наградата „Христо Фотев“, Боян Ангелов – председател на Съюз на българските писатели, проф. Михаил Неделчев – председател на Сдружение на българските писатели и Силва Хачерян – началник Отдел „Регионални дейности.

Книги от 77 автори бяха получени тази година в Община Бургас в регламентирания срок. Всеки член на журито имаше възможност да се запознае с творчеството на кандидатите и да излъчи своята широка номинация на базата на точкова система. Общата номинация бе оформена на същия принцип и одобрена от всеки един от членовете на журито.

Тясната номинация от петима автори ще стане ясна седмица преди официалната церемония, която по традиция е на 25 март – рождения ден на Фотев. На тази дата в Драматичен театър „Адриана Будевска“ ще бъде обявен големият победител и неговите подгласници.

Женя Димова е родена в Плевен на 6 юли 1965 г. От тригодишна възраст живее в Казанлък. Завършила е Българска филология в СУ „Св.Климент Охридски“. Има издадени 7 книги: поетични – „Залите на пролетта“ 1998, „Невидими намерения“ 2000 г., „Необичайно“ 2003 г. ИК Жанет 45, „Киприада“ 2008 г., „Богът на ежедневието“ 2014г., както и един сборник с разкази „Сезонът на видимостта“ 2002 г. и романа „Ела и съдините“ ИК Жанет 45 – 2003г.
Носител е на няколко национални награди: в конкурса за разказ „Рашко Сугарев“ 2000г., две награди от конкурса Магията любов – първа и втора 2001 и 2002 г., през 2003 г. книгата „Сезонът на видимостта“ получава голямата награда за проза в конкурса Светлоструй, първа награда за поезия в конкурс Лумен 2020г. Ахтопол.
Публикувала е в Литературен вестник, Литературен форум, вестник Капитал лайт и в много регионални издания. Член на Сдружение на български писатели от 2003г., член на Лит.кръг „Смисъл“.
От две години живее в казанлъшкото село Голямо Дряново, председател е на НЧиталище „Зора-1902
в селото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram