Ексченгето Павлин Коцев бил дисциплинарно уволнен от МВР за „тежко нарушение на служебната дисциплина“

Коцев все още е с прокурорско обвинение за злоупотреба с власт или доверие

„Със заповед на министъра на вътрешните работи, считано от 19 декември 2019 г. на главен инспектор Павлин Цонев Коцев, началник на сектор „Охранителна полиция“ при РУ-Казанлък е наложено дисциплинарно наказание „Уволнение“ за тежко нарушение на служебната дисциплина по смисъла на чл.203 ал.1 т.8 от Закона за МВР“, пише в писмо до Пресс ТВ началника на кабинета на министъра на вътрешните работи.

На запитване от екипа на Пресс ТВ в писмото-отговор се уточнява още, че „в хода на извършена проверка са констатирани пропуски по организацията на работата по налагане на глоби с фиш за нарушение на Закона за движение по пътищата“.

Припомняме, че става въпрос за бившия зам.-началник на полицията в Казанлък Павлин Коцев, който бе привлечен като обвиняем за това, че е въздействал на свой подчинен в КАТ-Казанлък да манипулира системата и да опрости задължение по акт за нарушение на пътното движение на началничката на кабинета на казанлъшката кметица – Сребра Касева.

Обвинението по-късно бе снето от Окръжна прокуратура, но Апелативна прокуратура го върна обратно, според отлично информирани източници. Обвинението е за тежка злоупотреба с власт или доверие.

Случаят с „тежкото нарушение на служебната дисциплина“ излиза наяве след самоубийството на началника на КАТ-Казанлък през декември 2018 г., когато започва разследване на причините Тодор Николов да сложи край на живота си. Половин година след това от Окръжна прокуратура-Стара Загора обявиха, че разследват корупционна схема сред служители на КАТ-Казанлък, за каквато има индикации и че се проверяват четирима служители на РУ „Полиция“ в Казанлък. От окръжното обвинение информираха на специален брифинг на 3 юли 2019 г., че е проведена акция на „Вътрешна сигурност“ срещу полицаи в Казанлък – използвани са СРС-та, разпитани са десетки, проведени са обиски и претърсвания, при които са открити малки парични суми, документи и незаконно притежавани патрони. Прокурорите загатнаха, че става дума за длъжностни престъпления, свързани с издаването на фишове и актове, част от които опрощавани. По думите на окръжния прокурор на Стара Загора не става дума за продажба на книжки, а за длъжностни престъпления от общ характер.

Като резултат са образувани следствени дела, едното срещу Коцев, тогава той бива дисциплинарно уволнен от системата на МВР. След като ГЕРБ отново идва на власт в казанлъшко на местните избори през 2019 г. същата година бившият зам.-началник на полицията е назначен на позиция в общинското комунално предприятие.

До сблъсъка на Коцев с прокуратурата се стига след като преди време полицай съставя акт за неправилно паркиране на Сребра Касева – началничка на канцеларията на казанлъшката кметица Галина Стоянова. Актът, според отлично запознати полицейски служители, е на стойност 40 лева. Вместо да плати за провинението си, Касева се ожалва на Коцев и му „възлага“ да я освободи от глобата. Бидейки зам.-началник на полицейското управление в Казанлък Коцев се възползва от служебното си положение и злоупотребявайки с него въздейства на служителя на КАТ-Казанлък с инициали А.М. като му поръчва да направи всичко възможно да намали санкцията. А.М. се подчинява и „свива“ санкцията до 10 лева, според служители, станали свидетели на „манипулацията“, а по-късно дали показания за това.

„Направена“, за да е поносима, глобата по акта на Касева Павлин Коцев лично сам плаща от собствената си дебитна карта по банков път на името на високопоставената чиновничка и така напълно я отървава.

Тези и други детайли стават ясни по време на разследването. Освен Коцев от работа е отстранен заради случая и катаджията, съдействал за опрощаването на акта.

Коцев обаче става за благодарност общински служител. Той е награждаван от кметицата Стоянова през годините на мандата й за високи професионални резултати като началник сектор „Охранителна полиция“ РУ – Казанлък, една от грамотите е от 2018 г., когато отличието му е връчено именно от Касева /на снимката долу/.

Местни полицаи споделиха за Пресс ТВ, че „услугите“, които Коцев е извършвал за общинската върхушка, съвсем не се изчерпват само с опрощаването на въпросния акт.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram