Да ни е честита Новата 2022 година!

Бъдете здрави, обичани и щастливи! Благодарим Ви, че споделихте с нас тази трудна година! Нека Новата 2022-а ни донесе повече вяра и надежда за по-добър живот – тук и сега! Мирна и благодатна!

Честит празник и на всички именици! В първия ден на годината празнуват Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa и Вeсeлa.

На 1 януари Православната църква отбелязва Обрезание Господне и почита паметта на Свети Василий Велики. Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Исус на осмия ден след раждането му.

Свети Василий Велики е един от тримата вселенски православни учители, философ и писател. Светецът полага основите на благотворителната християнска дейност. Като епископ на град Кесария в малоазиатската провинция Кападокия той организира първия благотворителен център, в който негови възпитаници помагат на болни и страдащи. Още приживе Василий, наречен от съвременниците си Велик, бил надарен и с пророческа сила.

Народът нарича празника Васильовден, а също и Сурваки, заради обичая сурвакане. Сурвакарите са момчета до 10 – 12 годишна възраст, които се събират на групички и по традиция обикалят къщите и сурвакат за здраве и берекет. В семейството малките деца сурвакат майки, бащи, баби и дядовци, а те им дават парички, кравайчета или лакомства.

За празничната трапеза на Васильовден се коли петел. Също така богата, както и на Бъдни вечер, трапезата се отличава с блажни ястия. Обредната трапеза включва баница или пита с пара, в която се слагат дрянови клонки, наречени на домашните животни, здравето, къщата и богатството. Освен месо, на масата се слагат още жито, мед, орехи, ошав. Подобно на Коледа, трапезата се прекадява с тамян, за да могат злите сили да напуснат дома. Това е задължение на най-възрастния член от семейството. 

Весели новогодишни празници и от екипа на МГ „Вис виталис“. Бъдете, преди всичко, здрави, вдъхновени за новите предизвикателства, изпълнени с оптимизъм и вяра в по-доброто ни бъдеще!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram