ВАС посече данъчен произвол на община Казанлък

Отпадна петкратният размер на глобата заради недеклариран имот в срок, определен от администрацията на кметицата, на територията на Община Казанлък, реши окончателно Върховният административен съд /ВАС/. Решението е произнесено на 27 април и увенчава успешния край на битка, поведена от казанлъчанката А.К. срещу общината и нелогичната санкция.

Съгласно чл. 18, ал. 9 от Наредба № 26 на община Казанлък, с която се определят и администрират местните такси и цени на услуги, приета на 15 ноември 2016 г. по предложение на кметицата Галя Стоянова, когато задълженото лице не е подало декларация по чл. 18, ал. 5 в определения срок, размерът на такса битови отпадъци за нежилищни имоти се определя в петкратен размер.

ВАС, обаче, отменя въпросната санкция като незаконосъобразна, защото кметицата не може да си измисля конкретни срокове, които с в разрез със закона.

„Недопустимо е да се въвежда нов, различен от определения в закона срок за подаване на декларация за облагането на недвижимите имоти. Съгласно Закона за местните данъци и такси /ЗМДТ/ срокът е два месеца за възмездно придобити имоти и дарение (чл. 14, ал. 1 ЗМДТ) и шест месеца, ако същите са придобити по наследство (чл. 32, ал. 1 ЗМДТ) и той е бил в сила към датата на приемане на цитираната разпоредба“, пише в Решение № 5379 на ВАС от 27.04.2021.

Освен това съдебният състав е упрекнал община Казанлък, че не е обсъдила с гражданите предварително налагането на такава глоба, мотивите в доклада към нея не съдържат причините, които налагат приемането; целите, които се поставят; финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба; очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива;  анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.

С това решение ВАС осъжда Общинския съвет Казанлък, приел предложението на кмета, да заплати на казанлъчанката А. К., сумата от 300лева разноски по делото. Решението е окончателно.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram