Васил Самарски: „Искра“ е непреходна!

„Честит празник, Искристи“, поздрави по повод 160-та годишнина от основаването на Народно читалище „Искра-1860“ председателят на най-голямото българско читалище и най-стария културен институт в Казанлък – Васил Самарски.

„Точно преди 160 години на днешния ден се полага началото на читалищното дело в Казанлък.
Народно читалище „Искра – 1860” обединява в себе си достойнството, гордостта и осъзнатия стремеж към просвещение и бунтарски дух на будните казанлъчани.
И така вече 160 години“, написа Самарски във Фейсбук.

Той припомни значимостта на духовното огнище за казанлъчани: „„Искра” преминава в дългия си път през всички предизвикателства на времето, но винаги остава да свети и в най-тежките години на града ни.
Предавано от свои и атакувано от чужди, Казанлъшкото Читалище винаги се е извисявало над посредствеността и бездуховността с най-силното оръжие на просвещението и изкуството.
Хиляди казанлъчани носят в сърцата си искрицата на родната „Искра”.
Гениални творци е създало, световно признати таланти е родило, всепризнати педагози, диригенти, хореографи, режисьори, сценографи, балетмайстори, актьори, певци, писатели, художници, музиканти, фотографи, танцьори, оркестранти, хористи, оператори, журналисти, учители, сценаристи и всякакви артисти.
И днес „Искра” посреща своята годишнина в условията на пандемия, но продължава да свети с факела на просвещението, за да ни докаже, че е непреходна.
Честит празник, Искристи!
Където и да сте днес по света – вдигнете наздравица за родната Искра.
На многая и благая лета!“.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram