Варшава се наслаждава на рисунките на Ненко Балкански

Изложбата „Преди картината. 115 години от рождението на Ненко Балкански“ бе открита вчера във Варшава, Полша. Това съобщават организаторите от Художествената галерия в Казанлък.

В рисунките, дарени на Художествената галерия в Казанлък от съпругата му Лиляна Балканска, се вижда, че преди картините му е най-непосредственото и лишено от суета време, което творецът си подарява, посочват от културната институция. Днес Ненко Балкански е разпознаваем като живописец, но съхраняваната в галерията колекция от негови рисунки показва колко важно значение е имала първичната му творческа дейност, за да може впоследствие неговата живопис да вълнува публиките и до днес.

Изложба съдържа над 20 рисунки, голяма част от тях непоказвани до днес. „Те показват основните тематични фокусирания, които Ненко Балкански неизменно ще повтаря и търси в целия си творчески път“, посочват още организаторите. 

През 1901 година в Казанлък е основан Музей за старини и изкуства, в който, по инициатива на художника и общественик Иван Енчев – Видю, е създадена първата извънстолична художествена сбирка в страната. Благодарение на неговите покани към художници от Държавното рисувално училище (днешната Национална художествена академия) в колекцията постъпват творби на скулпторите Жеко Спиридонов и Борис Шац, на живописците Георги Митов, Захари Желев, Борис Михайлов и други, разказват от галерията. Навярно именно този факт допринася през първите десетилетия на 20-и век Казанлък да се обособи като „град на художници“. В него са родени много автори, някои от които оставят важни следи в историята на българското изобразително изкуство – Петко Клисуров, Иван Милев, Иван Пенков, Дечко Узунов, Васил Бараков, Мара Йосифова и, не на последно място, Ненко Балкански, добавят от културния институт. 

По проекта „Преди картината“ са работили още директорът на Българския културен институт във Варшава Калина Станчева, дизайнерът Георги Шаров, фотографът Цветан Игнатовски, техническият сътрудник Албена Димитрова и преводачът Трейси Спийд. 

БТА

Снимки: Художествена галерия – Казанлък

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram