Важно за приема на осмокласниците в Казанлък

Официалното оповестяване на резултатите от изпитите за национално външно оценяване на учениците в края на VІІ клас по Български език и литература и по Математика ще бъде извършено до 28 юни, посочват от Районното управление на образованието в Стара Загора. Резултатите от тези изпити се вписват в свидетелството за основно образование и са балообразуващи при кандидатстване в гимназиите.

Те ще бъдат обявени само в точки и няма да се трансформират в оценки. Индивидуалните резултати от НВО ще бъдат качени в електронна система на страницата на МОН и всеки ученик ще има достъп до нея с входящия си номер и уникалния идентификационен код, вписани в служебната бележка, издадена от училището. Резултатите си седмокласниците ще могат да научат и в училището си по ред, определен от директора. Училищата ще издават свидетелствата за завършено основно образование до 02.07.2022 г.

Индивидуалните резултати от НВО за всеки етап се обяват в електронна система на страницата на МОН https://priem.mon.bg.

Подаването на заявление за участие в първо класиране за приемане в VІІІ клас в неспециализираните училища по държавен план-прием за учебната 2022/2023 г. се осъществява в периода от 05 юли 2022 г. до 07 юли 2022 г.

В класирането имат право да участват всички ученици, успешно завършили VІІ клас, включително учениците, които не са се явили на НВО по БЕЛ и математика, като резултатът от НВО по БЕЛ и математика при балообразуването се приема за 0 точки. За паралелката с профил „Музика“ може да се кандидатства само с успешно положен изпит за проверка на способностите по музика.  

Изпитът за проверка на способностите по музика се полага в СУ “Екзарх Антим I ” – гр. Казанлък на 22.06.2022 г.

Обявяване на списъците с приетите ученици на първи етап на класиране се извършва до 12 юли, а от 13 до 15 юли е записването им и подаване на заявленията за участие във втория етап на класиране. До 20 юли ще бъдат обявявени списъците с приетите ученици на втори етап на класиране.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram