Абитуриенти от НГСЕИ „запалиха светлината“ с Фондация „Васил Самарски“ (видео+снимки)

Пътят към надеждата лъкатуши от последния валс, през разделите, съблазните на реалността, пороците, фантазиите, фалша и предизвикателствата, за да стигне до светлината, запалена от собствената ни душа. Изкристализиралата добродетел, закодирана в пламъка на надеждата.

В синтезиран вид спектакълът на абитуриентите от 12 Б клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства /НГСЕИ/ в Пловдив „Паля светлина за теб“ е пиетет към светлината – символ на надеждата. Спектакълът е техен авторски и е своего рода екипна дипломна работа на зрелостниците. Премиерата му беше снощи на сцената на Народно читалище „Искра 1860“ в Казанлък и тя бе осъществена по покана на Фондация „Васил Самарски“.

Представлението е в памет на Самарски и е вдъхновен от неговите последни думи преди Великден миналата година. От внезапната му и ненавременна кончина на 19 май се навършва една година. Той е възпитаник на това училище, завършва го през 1988 г.

Заглавието на спектакъла е заимствано от мотото на Фондацията – „Паля светлина за теб“, а самото мото представлява фраза от последния пост във Фейсбук приживе на Васил Самарски.

Васил Самарски бе председател на най-голямото читалище у нас в продължение на 25 г. и към този момент е най-дълго пребивавалият на тази позиция в духовното огнище на Казанлък.

Една от дейностите на Фондация „Васил Самарски“ е създаване на условия и възможности за растеж на млади творци, затова и Настоятелството й дава шанс на талантливите абитуриенти от  Националното училище за сценично и екранно изкуство в Пловдив да се представят пред казанлъшката публика.

В спектакъла участваха 8 актьори, четирима техни съученици подпомагаха сценично трупата като осветители и озвучители.

„Експериментираме с нашите умения, с нашето въображение. Спектакълът е главно пантомима, но има и драматични елементи, както и детайли от кукления театър. В него претворяваме търсенето на надеждата, тъй като хората индивидуално се опитват да я откриват под различна форма, но все пак накрая има едно общо докосване до нея“, споделят 12-те абитуриенти“.

Техни ръководители са Горан Биркадзе и Димитър Атанасов-Шърата.

Трупата получи благодарствени адреси и цвета от Фондация „Васил Самарски“. Неправителствената ортанизация ще продължава да подкрепя авторските изяви на зрелостниците от НГСЕИ и ще предоставя сцена за тях, като общите намерения на двете организации е това да се превърне в традиция, стана ясно снощи след спектакъла.

Целият спектакъл можете да гледате тук:

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram