Шест години след срутището в МГ-то започват строеж на нов учебен корпус

Нов учебен корпус ще строи община Казанлък в двора на Математическата гимназия, става ясно от депозирано писмо в общинския съвет от кметицата Стоянова. Строителството се налага, за да се изпълнят разпоредби от 2016 г. за преминаване на учениците на едносменен режим, обяснява Галина Стоянова с уточнението, че строежът ще се финансиран от Министерство на образованието и науката.

Новият корпус ще има 12 нови учебни помещения за 312 ученици. Към момента в ППМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък се обучават 675  ученици на двусменен режим.

Съгласно разпоредбите на §6 от ПРЗ към Наредба №10/01.09.2016 г. за организацията на дейностите в училищното образование са предприети всички мерки училищата на територията на община Казанлък да преминат на едносменен режим. При направен анализ на ситуацията, едно от тези училища с недостиг на учебни помещения, това е МГ-то. Именно заради този мотив са били предприети мерки, които довели до одобрение за финансиране на изграждане на допълнителен корпус по програмата, обявена от Министерство на образованието и науката.

Изпълнението на проекта започнало с дейностите по проектиране на новата сграда, чието местоположение ще бъде в двора на съществуващата сграда.

Преди близо шест години, на 22 юни 2015 г,. се срути едното крило на Математическата гимназия, а причината бе, че общинарите не бяха извършили задължителното подземно проучване преди да стартира събарянето на къща, която се оказа, че е служила за подпора на училищния корпус. Къщата бе съборена, за да издигнат на нейно място допълнително крило за Националния център за обучение по физика, но в крайна сметка бяха разрушени дългогодишни кабинети, оборудване и апаратура, а стотиците деца, които се намираха по това време в сградата, се разминаха само с уплаха, за щастие.

За възстановяването на щетите бяха изразходени повече 2 500 000 лева, а до днес една от най-пазените тайни в община Казанлък е дали застрахователите са платили някакво обезщетение след годините съдебни дела и доказване чия е вината за безпрецедентното срутище на училищна сграда.

След ремонта на срутището, става ясно, че ще започва пак строителство, за да се изпълнят мерки отпреди пет години и с нагласата, че обучението ще мине към традиционната си присъствена форма някой ден, когато ковид няма да принуждава образователната система да използва онлайн формат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram