Учредиха стипендия на името на проф. Гечев за лекар – специализант по рехабилитация

Ежегодна стипендия за млад лекар – специализант по физикална и рехабилитационна медицина учреди екипът на Медицински център „Павел Баня“. Стипендията е в размер на 2 000 лв. и е на името на проф. Георги Гечев. Учредяването ѝ бе обявено на 28 януари, когато професорът трябваше да навърши 90 години. За начинанието съобщи синът на проф. Гечев – д-р Йордан Гечев, на проведената през изминалия уикенд Първа национална конференцията по вертебрология в Павел баня.

На снимката: Проф. Георги Гечев

Проф. Гечев е роден през 1934 г., от 1965 г. е главен лекар на Балнеосанаториума в Павел баня.
Първоначално полага много усилия за квалификацията си по неврология. Издържа успешно кандидатски минимум и 1 година стаж по неврология през 1970 г. в Института по неврология. Впоследствие работи по кандидатска дисертация по физикална медицина с тематика „Подводно екстензионно лечение на дисковите хернии“, която защитава през 1975 г. Това дава път на новото виждане в медицината за т.нар. „ишиас“.

Болните от ишиас са се връщали от Павел баня като противопоказни поради много горещи процедури, с които се товарели. Постепенно успеваемостта при лечението им се разпространява и сред болните, и в медицинските среди.

Екстензионната маса, която проф. Гечев създава за лечение на дискови хернии е призната за рационализация и добива популярност със Заповед на Министерството на Здравеопазването от 1976 г. като „Екстензия по Гечев“ и се прилага в много болници и курорти за лечение в страната.

Проф.Гечев почина през 2018 г.

Първата национална конференция по вертебрология събра медици от няколко специалности: лекари по физиотерапия, неврология, неврохирургия, ортопедия, рентгенология.

Организатори на Първата национална конференция по вертебрология са Медицински център „Павел баня”, основан от потомствените лекари фамилия Гечеви, с подкрепата на Асоциацията по физикална медицина и рехабилитация (АФМР).

Председател на Организационния комитет е д-р Йордан Гечев – автор на първия и единствен учебник по вертебрология, а членове са: акад. проф. Д-р Иван Миланов, дмн, проф. д-р Кирил Панайотов, дм, доц. Галина Мръцкова, дм, д-р Стоимен Гечев, д-р Гергана Гечева, д-р Ченко Чалъков.

Тема на конференцията бе „Заболявания на гръбначния стълб“, а лекциите бяха разпределени в пет научни сесии в два дена.

Председател на научния комитет е д-р Емил Милушев, а в него като членове влизат проф. Д-р Ивет Колева дмн, проф. д-р Кирил Панайотов, дм, доц. Д-р Христина Миланова, дм, доц. д-р Асен Алексиев, дм, доц. д-р Иван Чавдаров, дм, доц. Д-р Мая Кръстанова, дм,, доц. д-р Илия Тодоров, дм, и доц. д-р Любина Веселинова, дм.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram