Треньорът на шампионите: Гордея се с представянето на Цветан!

Талантливият казанлъшки шахматист ММ Цветан Стоянов направи много силно представяне в Открития турнир „Дон Джовани“ в Прага, Чехия. Той завърши на престижното второ място, с 7 точки от 9 възможни, като допусна само една загуба и две ремита. Новината съобщи неговият треньор Живко Жеков, който работи от години и с най-добрата ни шахматистка Нургюл Салимова – европейска клубна и отборна шампионка при жените и втора за Световната купа по шах.

В турнира са участвали 267 състезатели. Сред тях 17 гросмайстори и 20 международни майстори. България беше представена на този световен шахматен форум от състезателят на ШК БУРГАС 64 – мм Цветан Стоянов и младият Никола Великов – състезател на ШК ЕТЪР – Велико Търново.

„Гордея се с представянето на Цветан! Това момче, което съм поел още през 2010 година, премина през много трънлив път. Европейски шампион за момчета до 8г. – пак в Прага през 2012г., Световен шампион за ученици до 9г. през 2013г., той премина през трудни моменти, но сега вече възмъжал и преследващ гросмайсторското звание, показва стабилна игра и отлични резултати. В турнира, той набра 7 точки от 9 възможни, като допусна само една загуба и две ремита. Така успя да завоюва изключително престижното 2 място, като остави зад гърба си много силни противници. Този месец той ще навърши 20 години и заедно с Нургюл Салимова правят така, че като техен треньор и опора, да се чувствам, като човек дал нещо за прославата на Родината ни! Благодаря им за великите мигове, които ми доставят!“, написа Живко Жеков по адрес на своите възпитаници.

„Бъдещето на българският шахмат е в ръцете на работещите, а не на управляващите“, допълва треньорът на звездите на българския шахмат.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram