Тази вечер откриват изложба, посветена на 120-годишнината на храм-паметника в Шипка

Изложба, посветена на 120-годишнината от освещаването на Храм-паметника „Рождество Христово“, се открива тази вечер от 18:00 часа в Градската художествена галерия в Казанлък, обяви за БТА д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Общо 29 табла с богат илюстративен материал, факсимилета на документи и архивни снимки разказват за историята на Храма – за неговото създаване, архитектура, украса, за тържественото откриване и съпътстващите го военни маневри, за статута му през годините. Ще бъдат показани две от най-скъпите реликви на Храма – иконите „Св. Преображение Господне“ и „Св. Николай Чудотворец“, подарени съответно от войниците на 35-и Брянски и 36-и Орловски полкове, отбранявали Шипка редом с българските опълченци. Във витрините са представени икони, евангелия и църковна утвар, както и възпоменателни медали, марки, предмети и пощенски карти.

След откриването на изложбата ще бъде представено и второто издание на юбилейния сборник, посветен на историята на Храм-паметника „Свето Рождество Христово“, в който са включени 15 научни доклада. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram