С лазерно шоу откриват банята в Ягода

След повече от 20 години в разруха отново ще заработи банята в Ягода

На официалното откриване на 22 август от 19:30 ч. ще пее Тони Димитрова, а реконструираното съоръжение ще освети Старозагорският митрополит Киприан, съобщават от община Мъглиж.

Лазерно шоу от Любомир Стаменов ще е част от програмата по откриването.

Водата на банята в мъглижкото село Ягода е в челната петорка на планетата по лечебни качества и е сред най-лековитите в цяла Европа. Тя извира с температура 54 градуса и доказано помага при кожно-венерически, неврологични и хронични болести на периферната нервна система. Препоръчва се и за възстановяване на спортисти.

Сградата на банята беше ремонтирана за близо 1 770 000 лева, финансирането бе осигурено като дългосрочен общински дълг от фонд ФЛАГ.

На мястото на минералната баня някога е имало римски терми с големи размери, намерени са статуи и старинни предмети. В средата на 19-и век местният жител Стоенчо Груелоу организира изграждането на бани за хигиенни нужди.

Близо половин век по-късно, през 1903 г., са разкрити останките от римските терми. Общината изгражда новата сграда през 1926 г. по проект на известния архитект Христо Димов, възпитаник на Политехническия университет в Прага. Той я проектира по модел на баните в Карлови вари.

От община Мъглиж се надяват да превърнат Ягода в балнеолечебен център на Балканите, защото мнозина от тези, които търсят лек, са от съседните страни. Близостта до Стара Загора и Казанлък дава възможност за интересни туристически пътувания.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “С лазерно шоу откриват банята в Ягода

  1. НЕЩО ОТ ИСТОРИЯТА НА банята, което трябва да се знае и помни е, че още от 19 в. тя е била собственост на Казанлъшката община. Сградата, която е построена по проект на арх. Димов също
    е построена от Казанлъшката община чрез Казанлъшкото общинско училищно настоятелство. За това свидетелстват многобройни документи, както и мраморна плоча, която съществуваше във фоайето на
    банята. Всичко това го пиша не заради някакви претенции на казанлъчани към тази баня, защото е
    безспорно, че тя вече е на с.Ягода, а единствено заради историята. И би било много жалко, ако някой с цел да прикрие тази истина си е позволил да ликвидира споменатата от мен мраморна плоча, която
    освен друго имаше и художествена стойност.

Comments are closed.