С изложба, постановка и връчване на 55-ата награда за къс хумористичен разказ започват 30-те Чудомирови празници в Казанлък

С изложба, постановка и връчване на 55-ата награда “Чудомир” за къс хумористичен разказ ще започнат на 25 март 30-ите Чудомирови празници в Казанлък. По традиция официалното откриване ще бъде в едноименния Литературно-художествен музей в 16:00 часа, а вечерта ще завърши в зала “Любомир Кабакчиев” с първата от осемте постановки, които ще се състезават тази година в поредното издание на конкурса “Комедиен хит на сезона”. 

По време на откриването гостите ще се поклонят и ще поднесат цветя в памет на патрона на празниците – именития художник и писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир, на чието творчество са посветени всички културни събития, които казанлъчани ще видят от 25 март до 1 април. В програмата ще се включи смесен хор “Петко Стайнов” при НЧ “Искра – 1860” с диригент Младен Станев, а в музея ще бъде открита изложбата “Нашенци”. Експозицията представя творби, подбрани от самия Чудомир за неговата последна изложба, а откриващ ще бъде Анелия Николаева, главен уредник в Националната галерия в София. Изложбата “Нашенци” е гостувала с огромен успех в Будапеща, Братислава, Виена, Москва, Анкара и Скопие, както и във всички големи градове в България и ще продължи своята обиколка из страната. 

В зала “Любомир Кабакчиев” в първия ден на празниците ще бъде връчена и 55-ата награда за къс хумористичен разказ на името на Чудомир, присъдена от едноименната фондация и вестник “Стършел”. Това е най-старата такава награда в България, а гост на връчването и и на откриването на Чудомирови празници 2024 ще бъде главният редактор на вестника Михаил Вешим. 

Програмата ще продължи с театралната постановка “Министрите идат” на Драматичния театър “Невена Коканова” в Ямбол. Спектакълът е на Пламен Панев и е по текст на Чудомир, а прекрасната работа на талантливия режисьор и всеотдайността на актьорите правят „Министрите идат“ едно от любимите представления на зрителите.

За десета поредна година художествена инсталация на учениците от НУПИД “Акад. Дечко Узунов” ще напомня за Чудомир на всички, които преминат през централния площад “Севтополис”. Творческото ателие ще постави началото на Чудомирови празници, а в реализацията участват ученици от 7, 10 и 12 клас на училището под ръководството на Никола Вълчев. „Тази година нашата творба представя Чудомировия разказ „Българи“ с нетрадиционни изразни средства. Целта е едновременно да предизвикаме младите автори да мислят нестандартно и да провокираме зрителите да търсят послания през хумора на Чудомир“ , казва Вълчев.

Още редица разнообразни и интересни събития очакват всички посетители на Чудомировите празници в периода от 25 март до 1 април. Програмата се организира от ЛХМ “Чудомир”, фондация “Чудомир” и Община Казанлък, а целта е жителите и гости на града да си спомнят за живота и творчеството на писателя, художник и краевед и за неговите незабравими герои. Ежегодно Чудомировите празници представят още нови и непознати аспекти от живота и делото на автора, който е един от най-видните общественици, живяли и творили в Казанлък. 

Билети за театралните постановки, включени в програмата на празниците, могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” 4. 

Цялата програма на Чудомирови празници вижте тук.

Източник: Фондация „Чудомир“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram