Сменят американската посланичка, защото изтърва процеса у нас, според доц. Вацев

Херо Мустафа не е Виржиния Улф, а заместникът й идва, за да въведе ред в колонията

/Пресс ТВ/ Специално за Пресс ТВ най-добрият български анализатор на геополитическия развой и местни процеси – доц. Валентин Вацев, коментира причините за подмяната на настоящата американска посланичка в София Херо Мустафа, преди да е изтекъл мандатът й, със следващ дипломат.

Доц. Вацев бе в Казанлък на среща с граждани в началото на седмицата по покана на Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” и „Русофили”.

Ето и коментарът на специалиста по повод рокадата на Мустафа с Кенет Мъртън, номиниран от президента Джо Байдън за новия мисионер у нас през изминалия юни:

„Ние не знаем нищо за новия посланик, но съдейки по това, че досегашната посланичка е крайно неуспешна и неефективна, предполага се, че новият посланик ще се опита да въведе здрава ръка, юмрук по масата и мъжка дисциплина. Защото досегашната посланичка, моите уважения, печеше курабийки, плетеше венци, беше научила дори български песни…Всичко е много мило, но ние българите не сме хора сантиментални и трудно се хващаме на такива номера.

Новият си го представям с мъжка хватка, обратна захапка, със студен поглед, който може да ти говори, а може и да те гръмне. Обикновен американски посланик, който идва, за да въведе ред в колонията.

Повече ме интересува другото. Ние сме видели всякакви посланици. Кой ли не е идвал в България? И Солполански, Пардю – запомнихме го с някои неща. Имаше един истински интелектуалец – Байрънс. За него се оказа, че идва в България, само за да си освежи българския и да „стреля“ по Москва. Аз пък така се бях зарадвал, че ни взима на сериозно Държавният департамент, че ни изпраща достойни и сериозни хора.

Вижте, България е малка страна, че във Вашингтон нямат време да се занимават с нас. В Българския отдел на департамента са само двама човека, доколкото знам, и единият не знае български. Така че когато пратят посланик той ще бъде специалист по пеперуди, или военен разузнавач, или умел бизнесмен. Няма да ни пратят блестяща кандидатура. Те са в Токио, в Пекин, в Париж, в Брюксел, в ООН-то. А тук ще дойдат четвърта ръка посланици, които тепърва ще овладяват ситуацията.

Знам какво ще стане с новия посланик – той веднага ще влезе в зависимости от българските приятели на американското посолство. Моментално ще го хванат хората на Прокопиев и ще започнат да му обясняват, че те най-добре знаят какво е в Америка и накрая ще стане същата манджа, каквато стана с Херо Мустафа. Тя е не много умна жена, тя е мила, тя е симпатична, но не е много умна. Тя не е интелектуалка, тя идва от равнището на обикновена, сръчна домакиня.

Главният проблем на всички американски посланици е, че те много бързо стават приятели на приятелите на САЩ посолството. В посолството има няколко кръга мераклии – български момичета и момчета – мераклии да учат в Америка и те са непрекъснато на разположение. Те пишат анализи, те пишат въведения, пишат таблици. Т.е. американският посланик в София няма самостоятелна експертиза, той е по-скоро зависим от местната среда.

И накрая имате Херо Мустафа – тя не е Виржиния Улф. Ние гледаме на Мустафа като на свещена крава – след като тя иска да има правителство, трябва да има. Това са нейните капризи и глупости. Няколко грешки в българския политически живот са нейни.

За мен следва един извод, малко странен извод – не трябва да се съобразяваме с волята на различни посланици, а да правим това, което смятаме, че е редно, правилно, обосновано. И тогава да попитаме Нейно превъзходителство посланичката дали е съгласна. Жената е тежко объркана, тя изпусна процеса. На нея българската политика не й идва отръки. Надявам се следващият, който ще я замести, да бъде малко по-политически.

Работата е там, че ние не знаем какво искаме“.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram