Радев: Търси се решение ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продължи да работи и след 1 юли

Търси се решение ТЕЦ „Марица изток 2“ да продължи да работи след 1 юли. Това заяви президентът Румен Радев на среща с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Министърът на енергетиката ще предложи краткосрочно решение, за да може ТЕЦ „Марица изток 2“ да продължи да работи и след 1 юли. Това си има друга цена обаче – социалната поносимост на това решение. Министерството на енергетиката работи усилено, за да се намери дългосрочно решение. Това е и тема на Плана за възстановяване и устойчивост, посочи Радев.

България не може да бяга от това, което е тенденция в Европа, подчерта той.

„Винаги съм приветствал вашата активност и борбеност за отстояването на този интерес, но ако проследим хронологията на събитията, очаквах по-голяма активност и в рамките на миналата година, особено преди декември, когато на Съвета на ЕС предишният министър-председател прие пакета готов за 55 процента, където амбициите на ЕС за декарбоницзация се завишават драстично – от минус 40 рязко към минус 55% намаляване на емисиите на парникови газове, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България, защото ние сме, мога да кажа, най-засегната страна”, допълни той.

„Когато отидох 24-25 май на Севета на ЕС, аз ясно заявих, че нашите възможности за маневриране вече са силно ограничени в тази ситуация, но по време на Съвета ще направя всички възможно, за да се отчетат националните специфики, различните стартови позиции на държавите, да има все пак някакви мерки, които да запазят конкурентноспособността и социалната цена на прехода, особено за страна като България“.

„Аз блокирах решението на Съвета на ЕС, но ние не може да блокираме до безкрай. Трябва да се намери решение, това замитане на проблемите години наред, без решаването им, не може да продължи“, заяви Радев.

Източник: Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram