Първия почетен казанлъчанин избрали на 25 май преди 141 години

„От протокол №60, държан на 25 май 1879 г. в заседанието на първите казанлъшки граждани, представляющи всички съсловия в града, събрани по своя инициатива в калпакчийското училище, узнаваме заслугите на Генерал-майор Павел Николаевич Попов.

Това заседание имало за цел да се занимае с въпроса: по какъв начин да се засвидетелства обичта, благодарността и признателността на казанлъшките граждани към военния комендант и командир на V-та дружина от първото българско опълчение в Казанлък, който напущал града и който имал неоценими заслуги като инструктор, администратор, учител и възпитал по обучението на българската млада войска и милиция, основател на казанлъшкото гимнастическо и стрелково дружество „Орел“, упътване населението към самоуправление и въобще благодетелността му и големите му старания и грижи за сдружаване, солидарност и сговорност, за повдигане духа на гражданите за защита на отечеството си“, пише във втория том на сборника „Казанлък в миналото и днес“ Матей Георгиев.

Така за увековечаване на заслугите на генерал-майор Павел Николаевич Попов градският съвет на Казанлък го провъзгласил за почетен гражданин, като му връчил надлежен адрес, записал е още Матей Георгиев. Всички граждани в деня на заминаването му излезли да го изпроводят и да му пожелаят „добър път“. Майор Попов престоял в Казанлък до месец май, 1879 г.

Генерал-майор Павел Николаевич Попов е първият почетен гражданин на Казанлък.

Пета опълченска дружина, понесла най-много загуби в боевете при Шипка-Шейново по време на Освободителната война, получава името 23-та Казанлъшка дружина с командир Павел Николаевич Попов.

141 години по-късно за него днес напомня само къса улица, кръстена „Майор Попов“, близо до Колодрума /на симката горе/.

Снимка: pavelbanya.eu

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram