Протест в центъра на Казанлък за чистотата на Розовата долина – Видео и Снимки

Граждани от двете общини – Казанлък и Павел баня, заедно със съмишленици и инициатори на подписките за недопускане да бъде разширено производството край павелбанското село Горно Сахране, изразиха своето твърдо намерение да търсят правата си до всички възможни съдебни инстанции. В продължение на седмици бунтът на Розовата долина срещу „Кастамону България“ и нейното инвестиционно намерение да развие производство, което се смята, че е рисково за околната среда и здравето на хората, се пренасяше ту пред предприятието, ту в Павел баня и Стара Загора, а днес протестиращите бяха на казанлъшкия площад „Севтополис“.

Пред представители на медиите общинският съветник от Павел баня Николай Марков днес заяви, че все още няма гласност относно обжалваното решение на РИОСВ Стара Загора.

Екоинспекцията одобри Доклада по оценката за въздействие върху околната среда относно инвестиционното предложение на „Кастамону България“ за разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли и изграждане на инсталация за производство на формалин.

Близо 2 месеца след подаването на жалбите срещу решението, няма отговор. Жалбите, които са пуснати от страна на инициативния комитет и от физически лица срещу проекта на „Кастамону България“, са обединени в едно дело, което ще се разгледа на 5 април в Окръжния съд в Стара Загора.

Няма да спрем дотук и ще търсим разрешение на нашите проблеми пред всички съдебни инстанции до последно, категоричен бе Марков. Въпреки дъждовното време, десетки граждани дойдоха да подкрепят протеста на площад „Севтополис“. Сред тях бе и общинският съветник Моника Динева от Казанлък, благодарение на която, на последното заседание на съветниците бе приета Декларация в подкрепа на жителите на общините Казанлък и Павел баня и усилията им за недопускане реализацията на инвестиционно намерение на фирмата „Кастамону България“ АД.

Протестиращите заявиха, че продължава събирането на подписите в градовете Казанлък и Павел баня и в населените места от общините.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram